Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

04.01.2023

The Banshees of Inisherin: Martin McDonagh legt mannelijke ziel onder de loep in gitzwarte komedie (recensie)

door Chris Craps

Op een Iers eiland in 1923 lijken Padraic (Colin Farrell) en Colm (Brendan Gleeson) beste vrienden voor het leven. Op een dag weigert Colm echter nog met Padraic te praten. Die laatste begrijpt er niets van, maar Colm volhardt. De spanning tussen de twee neemt alsmaar toe.

De vierde langspeelfilm van Martin McDonagh (In Bruges, Three Billboards outside Ebbing, Missouri) bewijst dat een geweldig idee heel eenvoudig kan zijn: een vriendschap die plots ophoudt. De scenarist-regisseur plaatst dat gegeven wel binnen een complexere context. De twee vrienden bevinden zich immers op een eiland waar niets gebeurt, amper vrouwen zijn en de enige politieman een grote lul is. Bovendien sluimert de Ierse burgeroorlog op het vasteland.

Het verhaal wordt heel rechtlijnig verteld, maar wordt gestuwd dooer McDonaghs typische zwarte humor en complexe personages. Padraic lijkt aanvankelijk een domme kerel die geen vlieg kwaad kan doen, maar verandert gaandeweg. McDonagh wil dat je in de psyché van het personage graaft om uit te vissen wat er juist gaande is. Je zou kunnen stellen dat The Banshees of Inisherin een exploratie is van de ziel van de Ierse man, maar de film evolueert naar iets veel universelers.

Wanneer je de film bekijkt binnen het nog jonge filmoeuvre van McDonagh – hij was eerder vooral bekend om zijn toneelstukken – merk je dat dit zijn meest uitgezuiverde en Becketiaanse is. Een gitzwarte (anti-)Wachten op Godot over verveling, mannelijke eenzaamheid en de levensdrift die in wraak schuilt.  Een sterke film – met uitstekend acteerwerk van Farrell en Gleeson – om 2023 mee in te zetten.

>>Klap

De Brits-Ierse scenarist-regisseur Martin McDonagh haalde zijn In Bruges-duo Colin Farrell en Brendan Gleeson aan boord voor een psychologische zwarte komedie over een imploderende vriendschap. Een anti-Wachten op Godot voor het witte doek.

Regie Martin McDonagh
Cast Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon
Speelduur 1u54
Vanaf 4 januari in de bioscoop