Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.05.2016

The Angry Birds Movie

door Chris Craps

Let op: spoiler alert

Finland was vroeger het land van Sibelius, Aki Kaurismäki en ijshockey. Nu is het vooral het land van de Angry Birds. De videogame werd in enkele jaren tijd een waar fenomeen, groeide uit tot een miljardenfranchise – met pretpark! – en telt onder meer David Cameron en Salman Rushdie onder zijn fans.

Nu is het tijd voor een 80 miljoen dollar dure computeranimatie-komedie die kan wedijveren met de prestigieuze blockbusters van Dreamworks, Disney en Fox. Het eindresultaat is technisch zeer degelijk en zal jonge kinderen en hun ouders zonder twijfel anderhalf uur zoet houden.

Maar het verhaaltje blijft achtervolgen. Toch bij wie de actualiteit volgt. Het verhaaltje begint bij Red, een rode vogel met een kort lontje die een cursus anger management moet volgen. Op een dag krijgt zijn eiland bezoek van een boot met enkele leuke groene varkens, maar niet lang daarna wordt duidelijk dat er nog meer soortgenoten aan boord zijn. Voor Red en zijn eilandgenoten het beseffen, zijn de varkens aan de haal met hun eieren. Red besluit daarop om de eieren terug te stelen en het varkensland plat te bombarderen.

Anno 2016 is het moeilijk om hierbij niet te denken aan de bootvluchtelingen-problematiek. En de tweede helft van de film lijkt op een krankzinnige satire over de Amerikaanse aanwezigheid in Irak of in Afghanistan. Het zal waarschijnlijk niet de bedoeling geweest zijn van debuterende regisseurs Clay Kaytis en Fergal Reilly om een ietwat perverse komedie te maken. En toch… De scenarist van de film is niemand minder dan Jon Vitti, een van de belangrijkste schrijvers van The Simpsons. Zo’n man weet heel goed wat en waarom hij iets vertelt. Maar uiteindelijk zal de toeschouwer zelf moeten beslissen hoe ‘politiek’ The Angry Birds Movie wel is.

O ja, de leukste grap in de film is het keelgeluid van Sean Penn. De ster moet – in de Engelstalige versie van de film toch – een grote, boze vogel voorzien van wat bromgeluiden. Hoeveel echte zinnen hij uiteindelijk uitspreekt, mag je zelf ontdekken. Maar als Penn hiervoor poen kreeg, dan moet dit de meest winstgevende opdracht uit zijn carrière zijn.

>>KLAP

De hyperpopulaire videogamefranchise van Finse origine werd door Hollywood getransformeerd tot een satirisch computeranimatie-avontuur waarin boze vogels het opnemen tegen verraderlijke varkens. Samengevat: Rio doet aan Anger Management.

Regie Fergal Reilly en Clay Kaytis
Stemmen Jason Sudeikis, Josh Gad, Sean Penn
Speelduur 1u35
Vanaf 11 mei in de bioscoop

@ChrisCraps