Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.04.2023

Teaser Tim Mielants’ WO II-drama Wil online

door Vertigo

Regisseur Tim Mielants pakt uit met de eerste beelden van zijn verfilming van het oorlogsdrama WIL, naar de bestseller van Jeroen Olyslaegers, waarin Stef Aerts, Matteo Simoni en Annelore Crollet de hoofdrollen vertolken.

De filmadaptatie is een samenwerking tussen Tim Mielants en Carl Joos. Deze laatste nam vervolgens het script voor zijn rekening. WILvertelt het verhaal van drie jonge mensen die trachten te overleven in een bezette stad, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De film zal vanaf 27 september in de Belgische zalen te zien zijn.

Synopsis:

1942. Wil en Lode zijn twee jonge hulpagenten in een bezet Antwerpen. Ze werken gedwongen mee aan de klopjacht op joden in hun stad. Maar tegelijk steunen ze ook het verzet. En te midden van alle chaos en geweld bloeit de liefde: Wil valt als een blok voor de charmes van Lode’s zus Yvette. Een tegenstijdige cocktail van emoties brengt hem aan de rand van de afgrond. Want hoe red je tegelijk jezelf, je geliefden en de joden uit de klauwen van de bezetter?

In de andere belangrijke rollen vinden we onder meer de volgende kleppers van eigen bodem: Dirk Roofthooft, Kevin Janssens, Koen De Bouw, Jan Bijvoet, Els Dottermans, Jan Decleir, Frieda Pittoors, Frank Vercruyssen, Ariane Van Vliet, Tine Van den Wyngaert, Sofie Decleir, Valentijn Dhaenens, Felix Meyer en Marc Lauwrys.

Uit Nederland zijn Pierre Bokma en Karina Smulders van de partij. Verder vertolken de Duitse Dimitri Schaad en Pit Bukowski en de Poolse Szymon Wroblewski een belangrijke rol.

WIL is Mielants tweede film na De Patrick, die zowel nationaal als internationaal op veel erkenning kon rekenen. Eerder regisseerde hij ook al o.a. de internationale succesvolle reeksen Peaky Blinders, Legion en The Terror, maar vooral ook The Responder waar hij leading director was en waarvoor hij 6 BAFTA-nominaties (incluis Beste Serie) scoorde.

Carl Joos (De Premier, Ritueel), schreef het scenario van de bestseller van Jeroen Olyslaegers, die ondertussen in acht talen vertaald werd, meerdere grote literaire prijzen won en door The Times gekwalificeerd werd als historische fictie op haar best. Ook D.O.P. Robrecht Heyvaert (Zillion, Bad Boys for Life, Patser …) is aan boord.