Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

22.10.2019

Tarantino-acteurs verdedigen zijn vrouwelijke personages

door Vertigo

In de documentaire QT8: The First Eight gaan enkele actrices in tegen het vaak terugkerende verwijt dat Quentin Tarantino zijn vrouwelijke personages tekortdoet.

Jennifer Jason Leigh, wiens The Hateful Eight-personage onder vuur kwam te liggen omdat ze in de film zwaar mishandeld wordt, noemt Jackie Brown en Pam Griers hoofdpersonage als tegenvoorbeeld.

Ook Lucy Liu schaart zich achter haar Kill Bill-regisseur. “Hij loopt er niet mee te koop dat de vrouwen in zijn films zich altijd in een sterke positie bevinden,” zegt ze. “Voor hem is het vanzelfsprekend dat ze krijgers en leiders zijn.”

Zoë Bell werkt al samen met Tarantino sinds ze de stuntvrouw was van Uma Thurman in Kill Bill en zegt dat hij begrijpt hoe vrouwen praten en zelf een vrouwelijk kantje heeft.

“Quentin is een onschatbare bondgenoot in de strijd voor gendergelijkheid,” voegt ze eraan toe. “Hij moet niet eisen dat vrouwelijke personages leidersposities bekleden omdat hij ze reeds op die manier voorstelt.”

In dezelfde docu verdedigt Samuel L. Jackson het herhaaldelijk gebruik van het n-woord in Django Unchained. Hij maakt de vergelijking met Steve McQueens 12 Years a Slave waarin het n-woord ook veel voorkomt.

“Steve McQueens gebruik van het n-woord wordt beschouwd als een artistieke aanval op het systeem en de manier waarop mensen denken en zich voelen,” zegt Jackson.

“Als Tarantino het gebruikt, doet men alsof hij wil provoceren,” vervolgt hij. “Dat klopt echter niet. Er is niks onoprechts aan de manier waarop Quentin schrijft of waarop de mensen in zijn films praten.”

Ook Django Unchained-hoofdrolspeler Jamie Foxx zag geen graten in Tarantino’s gebruik van het n-woord. Zijn tegenspeler Leonardo DiCaprio, te zien als slavendrijver Calvin Candie, had het er echter moeilijk mee.

“Samuel L. Jackson vertelde hem dat hij er zich overheen moest zetten,” zegt Foxx. “Ik gaf het Leo het advies om mij niet te beschouwen als een vriend en de slaven niet als mensen. De dag erna sprak hij niet tegen mij.”

Bron: IndieWire, IndieWire