Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

24.03.2022

Iraans arthouse-icoon Ashgar Farhadi beschuldigd van plagiaat door studente

door Vertigo

De Iraanse Oscarwinnaar Ashgar Farhadi is verwikkeld in een rechtszaak nadat hij beschuldigd werd van plagiaat over het idee voor zijn A Hero.

Farhadi’s recentste film won de Grand Prix in Cannes vorig jaar en stond op de shortlist voor de Oscar voor Beste Internationale Film. De film volgt een gescheiden vader die veroordeeld werd tot een gevangenisstraf en een manier zoekt om zijn schuld af te kopen.

Eén van Farhadi’s voormalige studentes, Azadeh Masihzadeh, heeft de cineast nu voor de rechter gesleept omdat hij het concept voor zijn film gestolen zou hebben van de documentaire All Winners, All Losers, die zij maakte in zijn filmklas.

Farhadi ontkent de beschuldiging en heeft op zijn beurt een zaak aangespannen voor smaad. Zowel Farhadi als Masihzadeh riskeren in het slechtste geval een gevangenisstraf bij verlies van hun respectievelijke zaken.

Naar verluidt presenteerde Masihzadeh het idee voor All Winners, All Losers tijdens een documentaire-cursus  aan het Karnameh Instituut in Tehran in 2014. Eén van de klasgenoten die met Masihzadeh dezelfde opleiding volgde, treedt haar bij in haar verhaal.

Masihzadeh beweert dat Farhadi haar in 2019 naar zijn kantoor liet komen en haar onder druk zette om een document te ondertekenen dat het idee voor All Winners, All Losers oorspronkelijk van Farhadi kwam. “Ik had dat niet mogen tekenen, maar ik voelde enorm veel druk. Meneer Farhadi is een grootmeester van de Iraanse film. Hij heeft die macht gebruikt om mij te dwingen te tekenen.”

Zowel Kaneh Cinema als de Iranian Alliance of Motion Picture Guilds behandelden haar klacht in oktober 2021 maar oordeelden in het voordeel van Farhadi.

Farhadi’s advocaat beweerde dat de inspiratie voor de film van een theaterstuk kwam, maar dat de film ook een vrije interpretatie is van het verhaal en dat dit al bekend was in de Iraanse media voor de documentaire-opleiding in kwestie.

Farhadi werd eerder beschuldigd van plagiaat gericht door een student in een workshop in 2011. Deze liet anoniem weten dat die echter geen verdere wettelijke stappen ondernam.

Bron: IndieWire

Lees meer over: