Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.11.2014

Sterren kijken met Anke Wauters

door Vertigo

Met Interstellar levert blockbusterkoning Christopher Nolan een van de meest uitdagende en ambitieuze sciencefictionfilms in tijden af. Wij legden onze redactieleden en enkele Vlaamse filmpersoonlijkheden op de rooster en vroegen naar hun (minst) favoriete genregenoten.

Aan de beurt: Anke Wauters!

Favoriete sciencefictionfilm

Back To The Future (1985) van Robert Zemeckis

That new sound you’ve been looking for? Well listen to this!” schalt Marvin Berry enthousiast door de telefoon. Aan de andere kant van de lijn luistert zijn neefje Chuck mee naar Marty McFly (Michael J. Fox), die de rockklassieker ‘Johnny B Goode’ speelt voor een enthousiast maar verbaasd jaren ’50-publiek. Deze slimme knipoog naar de toenmalige popcultuur is typerend voor Back To The Future. Robert Zemeckis, regisseur van dienst, verwachtte een flop maar blikte een groot succes in. Terrecht ook. Vanaf de herkenbare openingssequentie maakt de film je nieuwsgierig naar het hele verhaal. En dat verhaal hangt trouwens naadloos aan elkaar.

Ondanks enkele twijfelachtige paradoxen die je hoofdpijn bezorgen eens je erover begint te discussiëren, levert Back To The Future een perfect script waarin geen enkele scène overbodig blijkt. Daarenboven zit de film tjokvol memorabele elementen: van de coolste wagen in de filmgeschiedenis (een tijdreizende DeLorean, komaan, daar kan niets tegen op!) tot de catchphrases van de heerlijk excentrieke Doc (Christopher Lloyd): “Great Scott!” en “If you put your mind to it you can accomplish anything”. Back To The Future blijft je nog lang bij. De film heeft dan ook een overduidelijke invloed gehad op de popcultuur. Dat blijkt uit de verwijzing in Ronald Raegans State Of The Union in 1986, talloze referenties in cultshows als Doctor Who en Supernatural, geniale parodieën en de iconische beeldvorming van tijdreizen die in ons collectief geheugen sloop.

Minst favoriete sciencefictionfilm

Star Trek V: The Final Frontier (1989) van William Shatner

Afgezien van het feelgood-kampeeruitje nabij Yosemite van Kirk, Spock en de immer nutteloze Bones dat bijna wanhopig ‘dit is een familiefilm!’ schreeuwt, heeft de vijfde langspeelfilm in de Star Trek-franchise weinig verdedigbare elementen. The Final Frontier lijkt enkel het machogedrag van Shatner in de verf te zetten. William Shatner laat zijn geliefde personage vaak zonder enige aantoonbare reden paardrijden, muren beklimmen en worstelen. Gooi daarbij een belachelijke plot en het ontvoeren van walvissen om de wereld in de toekomst te redden (Star Trek IV: The Voyage Home) ervaart plots als een geloofwaardigere premisse. Van een klif storten is zelfs een minder pijnlijke ervaring dan het bekijken van deze film.

 

Ontdek hier de (minst) favoriete scifi-films van redactielid Katrin Swartenbroux!

Ontdek hier de favoriete scifi-films van Rundskop-regisseur Michaël R. Roskam!

Ontdek hier de (minst)favoriete scifi-films van redactielid Britt Valkenborghs!

Ontdek hier de (minst) favoriete scifi-films van Clan-scenariste Malin-Sarah Gozin!

Ontdek hier de (minst) favoriete scifi-films van redactielid Ewoud Ceulemans!

Ontdek hier de (minst) favoriete scifi-films van Kid-regisseuse Fien Troch!

Ontdek hier de (minst) favoriete scifi-films van redactielid Tom Rouvrois!

Ontdek hier de (minst) favoriete scifi-films van regisseur Jan Verheyen!

Ontdek hier de (minst) favoriete scifi-films van redactielid Ruben Nollet!

@ank2d2