Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.11.2014

Sterren kijken met Katrin Swartenbroux

door Vertigo

Met Interstellar levert blockbusterkoning Christopher Nolan een van de meest uitdagende en ambitieuze sciencefictionfilms in tijden af. Wij legden onze redactieleden en enkele Vlaamse filmpersoonlijkheden op de rooster en vroegen naar hun (minst) favoriete genregenoten.

Redactielid Katrin Swartenbroux daalt af in het sciencefictiongenre en deelt haar keuzes mee.

Favoriete sciencefictionfilm

Jurassic Park (1993) van Steven Spielberg

Zij die al het genot hadden een redactieruimte, treincoupé of woonkamer met mij te delen weten dat ik de soundtrack van Jurassic Park jarenlang als beltoon heb gehad. De Spielbergprent is number five with a bullet op mijn favorietenlijstje en het uittikken van de plot vergde zoveel uitroeptekens dat ik ieder moment Ruud Hendrickx in mijn mailbox verwacht. Een pretpark met levensechte dinosauriërs! Die ontsnappen! Mens versus woedende prehistorische fauna!

Eenentwintig jaar na release staat Jurassic Park nog stevig op haar enorme, van klauwen voorziene poten. Alsof het straffe verhaal (dat niet eens zo héél veel wetenschappelijke dwalingen bevat) en de magistrale soundtrack de film al niet genoeg bite geven, worden ze nog eens geruggensteund door special effects die zelfs in het post-Avatartijdperk helemaal niet zo gedateerd lijken.

Jup, ik krijg nog steeds een krop in de keel wanneer de zon ondergaat achter de lange nekken van de brachiosaurussen, een rilling over mijn ruggengraat bij de intense blik van Sam “Dr Grant” Neill en een halve hartaanval wanneer de dilophosaurus plots zijn kraag openvouwt. Er is geen aanzicht onheilspellender dan de trillingen van water in de pootafdruk van een tyrannosaurus, geen woorden zo zoet als “Welcome To Jurassic Park.”

Als Studio 100 ooit nog eens wat brakke grond opkoopt voor een passieprojectje…

 

Minst favoriete sciencefctionfilm

The Invasion (2007) van Oliver Hirschbiegel

Ik pleit al jaren voor de invoering van een officiële term voor “films die zodanig slecht zijn dat ze toch weer goed worden”, zodat ik kan stoppen met voorgaande platitude te gebruiken in gesprekken. Want wanneer ik lijstjes met “de slechtste…” tegenkom, moet ik vaak toegeven dat die film/die cd/dat boek bij mij net in mijn “het beste…” lijstje voorkomt. Zo is Space Jam voor mij een even grote klassieker als a 2001: A Space Odyssey, pink ik traantjes weg bij Sixteen Candles en genieten Sand Shark, Swamp Shark, Snow Shark en Sharknado in mijn DVD-kast een meer liefdevolle behandeling dan de trofeeën van kogelstootster Valerie Adams.

The Invasion, de vierde verfilming van Jack Finneys boek The Body Snatchers (1955), is echter waar ik de grens trek. Het verhaal van een mysterieuze hersenziekte die een volledige bevolking aantast, kan in 2007 nog steeds relevant zijn – zelfs voor een remake van een remake van een remake, maar Hirschbiegel en crew maken de originele plot volledig kapot door The Invasion loodzwaar te maken met té opvallende verwijzingen naar de toenmalige problematiek (vooral de oorlogen in Afghanistan en Irak) om de kijker een geweten te schoppen. Weinig dingen zo gruwelijk dan een bende filmmakers die pretenderen dat hun prent meer is dan ze is.

Als kers op de ingezakte, zure taart is de casting van Nicole Kidman als Carol Bennell, wiens holle blik het kleine restje spanning en mysterie meteen uit de film zuigt. Een Nicole Kidman maakt zich immers niet druk om een eigenaardige epidemie. Een Nicole Kidman maakt zich druk om de gluten in haar ontbijt, de rimpels achter haar oorlel en de vraag of die ene lamentabele single met Robbie Williams de slechtste zet van haar carrière was. (Antwoord: affirmatief.)

 

Ontdek hier de favoriete scifi-films van Rundskop-regisseur Michaël R. Roskam

Ontdek hier de (minst)favoriete scifi-films van redactielid Britt Valkenborghs!

Ontdek hier de (minst) favoriete scifi-films van Clan-scenariste Malin-Sarah Gozin!

Ontdek hier de (minst) favoriete scifi-films van redactielid Ewoud Ceulemans!

Ontdek hier de (minst) favoriete scifi-films van Kid-regisseuse Fien Troch!

Ontdek hier de (minst) favoriete scifi-films van redactielid Tom Rouvrois!

Ontdek hier de (minst) favoriete scifi-films van regisseur Jan Verheyen!

Ontdek hier de (minst) favoriete scifi-films van redactielid Ruben Nollet!

@FakePlasticRuby