Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

02.05.2023

Stars at Noon: Liefde in de hel volgens Claire Denis (recensie)

door Chris Craps

De in mijn ogen over het paard getilde Claire Denis heeft met Stars at Noon, naar het gelijknamige boek van Denis Johnson, een interessant verhaal verfilmd. Ze had het echter in 20 minuten kunnen vertellen, maar doet er meer dan twee uur voer – en dan nog met de nodige horten en stoten, en in een stijl die vooral aan die van sommige tv-reeksen doet denken.

Toch zit er een boeiend gegeven in het relaas van een Amerikaanse journaliste (Margaret Qualley), die zonder paspoort uit het politiek instabiele Nicaragua tracht te geraken. Om te ontsnappen prostitueert ze zichzelf, maar haar ‘klanten’ helpen haar amper vooruit. Haar romance met een mysterieuze Engelsman (Joe Alwyn) zou een uitweg kunnen bieden, maar dan blijkt dat hij de situatie nog problematischer maakt.

Het bronmateriaal situeerde zich in de precaire situatie in 1984 toen de Nicaraguanen naar de stembus trokken en de CIA de Sandinisten van Daniel Ortega trachtte te isoleren. Denis verplaatste het verhaal echter naar het Nicaragua van tijdens de coronacrisis. Dat zorgt voor de nodige verwarring, want de setting voelt erg ‘1984’ aan.

Stars at Noon wil vooral beschrijven hoe een mens omgaat met liefde in de hel. Je ziet dus aankomen waar het verhaal naartoe gaat, maar Denis sleept de toeschouwer traag naar de onvermijdelijke finale, zonder dat je veel sympathie koestert voor de protagonist. Qualley is zeer degelijk, maar haar personage lijkt in haar alcoholische roes nooit echt te beseffen wat ze doet.

Een slechte film is dit niet, maar hij is dus zowel te lang en te traag als te mager op politiek en narratief niveau. De scènes met Good Time-coregisseur Benny Safdie als een CIA-agent verwant met Jean-Louis Trintignants personage in Under Fire schudden je in ieder geval wakker.

>>Klap

Claire Denis verfilmde een roman van Denis Johnson als een afstandelijke love story tussen een Amerikaanse journaliste (Margaret Qualley) en een mysterieuze Engelsman in het politiek instabiele Nicaragua van tijdens de coronacrisis. Under Firegemengd met The Sheltering Sky.

Regie Claire Denis
Cast Margaret Qualley, Joe Alwyn, Benny Safdie
Speelduur 2u17
Vanaf 5 mei in de bioscoop