Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.09.2021

Star Wars: A New Hope-monteur Marcia Lucas vernietigend over sequeltrilogie

door Vertigo

Monteur Marcia Lucas (American Graffiti, Taxi Driver) werkte mee aan de originele Star Wars-trilogie van haar ex-man George Lucas en heeft felle kritiek geuit op Disneys sequeltrilogie.

Volgens Lucas, die samen met Paul Hirsch en Richard Chew de Beste Montage-Oscar won voor A New Hope, hebben Lucasfilm-bazin Kathleen Kennedy en scenarist-regisseur J.J. Abrams (The Force Awakens, The Rise of Skywalker) de bal volledig misgeslagen.

“Ik heb Kathleen altijd gemogen,” zegt Lucas in J.W. Rinzlers boek Howard Kazanjian: A Producer’s Life over de producent van The Empire Strikes Back en Return of the Jedi. “Ze was heel slim, maar nu ze Lucasfilm runt en films maakt, lijkt het alsof zij en J.J. Abrams geen snars van Star Wars begrijpen.”

Lucas was onder meer niet te spreken over de dood van Han Solo (Harrison Ford) in The Force Awakens. “Ik was razend,” zegt ze. “Het sloeg helemaal nergens op en ik dacht: ‘Kathleen Kennedy en J.J. Abrams hebben geen idee waar het verhaal van de Jedi over gaat en wat Star Wars magisch maakt.'”

Ook de dood van Luke Skywalker (Mark Hamill) in The Last Jedi, waarvoor Rian Johnson als scenarist en regisseur optrad, zit Lucas dwars. “Ze hebben Han Solo vermoord, Luke Skywalker vermoord en Princess Leia is er niet meer,” zegt ze. “Bovendien brengen ze elk jaar een film uit.”

Verder heeft Lucas het niet begrepen op de beslissing van Kennedy en Abrams om de sequeltrilogie rond Rey (Daisy Ridley) te doen draaien. “Ze vinden het belangrijk om op het vrouwelijk publiek in te spelen,” zegt de monteur.

“Bijgevolg is het hoofdpersonage een vrouw die zogezegd Jedi-krachten heeft, maar we weten niet waar die vandaan komen of wie ze is,” vervolgt ze. “De verhalen zijn gewoon verschrikkelijk.”

Bron: IndieWire