Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.01.2018

Staat het productiehuis van Luc Besson te koop?

door Vertigo

Het gaat niet goed met EuropaCorp, de studio van Luc Besson. Door de tegenvallende box-office van Valerian and the City of a Thousand Planets heeft het bedrijf schulden opgebouwd en moet het nieuwe investeerders aantrekken of een deel van zijn aandelen verkopen. Volgens bronnen zou de studio de voorkeur geven aan die eerste oplossing en op zoek zijn naar een bedrijf dat 100 miljoen euro wilt investeren.

EuropaCorp zou een partner moeten vinden voor 30 maart, het einde van het financiële jaar. Ondertussen zijn de schulden van het bedrijf al opgelopen tot 282 miljoen euro. Toch zouden er geïnteresseerde investeerders zijn. Met de franchises van Taken en Transporter heeft de studio dan ook sterke merken in handen. Bovendien is Luc Besson zelf ook nog steeds een populaire filmmaker met veel connecties.

Een van de geïnteresseerden is de zakenman Ben Ammar, baas van de Italiaanse distributeur Eagle Pictures. Die zou een groot deel van de aandelen willen overkopen, maar niet de meerderheid. Ook Lionsgate zou geïnteresseerd zijn. Zij werken momenteel al samen met Bessons studio aan de productie en distributie van Anna, een thriller met Helen Mirren. Tenslotte zou het Franse TF1 een deel van van de catalogus van EuropaCorp willen overkopen, maar de studio verkiest dus andere oplossingen.

Naast Valerian stelden ook de Engelstalige producties Shut In, The Circle en Miss Sloane teleur aan de box-office. Het bedrijf nam dan ook al maatregelen, zo verkocht het eerder zijn Frans televisiehuis en kondigde het aan dat het 22 van zijn 79 Franse werknemers zal laten gaan. Ook de ambities van EuropaCorp zijn teruggeschroefd, vanaf nu zal de studio jaarlijks nog hoogstens drie Amerikaanse en twee Franse films uitbrengen.

Bron: Variety