Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.06.2020

Spike Lee onthult hoe hij ijverde voor authenticiteit in Da 5 Bloods

door Vertigo

Spike Lee’s Da 5 Bloods ontstond als een project voor Oliver Stone over vier blanke Vietnamveteranen, maar Lee maakte er samen met zijn coscenarist Kevin Wilmott Jr. een zeldzame oorlogsfilm over Afro-Amerikaanse soldaten van.

“Tijdens mijn jeugd in Brooklyn keken ik en mijn broer Chris, die overleden is, graag naar oorlogsfilms op televisie,” zegt Lee. “Toen mijn vader ons zag, zei hij echter dat er ook zwarte mensen vochten in WO II.”

Ook een kwart van de Amerikaanse soldaten in Vietnam was zwart en daarom koos Lee voor een nieuwe insteek. Daarnaast streefde hij ook wat de Vietnamese personages betreft naar authenticiteit.

Aangezien Da 5 Bloods in Thailand werd gedraaid, zou het goedkoper zijn geweest om met Thaise acteurs te werken, maar Lee stond erop Vietnamese acteurs te laten overkomen.

“Voor films zou er met acteurs uit China of Japan worden gewerkt, omdat er zogezegd niemand het verschil zou merken,” zegt Lee. “Ik doe echter niet mee aan dat soort racisme.”

Da 5 Bloods verschijnt op vrijdag 12 mei op Netflix, net nu er overal ter wereld wordt geprotesteerd tegen racisme en politiegeweld. “Ik ben blij dat de film nu uitkomt omdat er een directe link is met de acutaliteit,” zegt Lee.

Bron: BBC

Lees meer over: