Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.05.2018

Spike Lee haalt snoeihard uit naar Donald Trump in Cannes

door Vertigo

Spike Lee’s BlackKklansman werd na zijn première in Cannes met een tien minuten lange staande ovatie en lovende kritieken onthaald. De regisseur sprak op de persconferentie over wat hem bewoog om de film over een zwarte undercoveragent in de Ku Klux Klan te maken en nam daarbij geen blad voor de mond.

De film eindigt met beelden van de protesten in Charlottesville vorig jaar, waar extreemrechtse partijen slaags raakten met tegenbetogers. De 32-jarige activiste Heather Heyer liet daarbij het leven nadat een neonazi op haar en anderen inreed met een auto.

“Dat moest en zou de epiloog van de film zijn,” zei Lee, “maar eerst heb ik toestemming gevraagd aan de moeder van Heather. Ik wou de moord op haar dochter niet tonen zonder dat ze mij haar zegen gegeven had. Uiteindelijk was ze akkoord en kon niemand mij nog tegenhouden om dat als slotscène te nemen. De moord op Heather was een pikzwarte bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis.”

Lee sprak ook uitvoerig over de Amerikaanse president Donald Trump en vloekte er lustig op los. “Onze president – ik weiger zijn fucking naam te zeggen – had de kans om de verantwoordelijken van het incident in Charlottesville te veroordelen en te zeggen dat de Verenigde Staten liefdevol zijn en niet haatdragend, dat we als land beter zijn dan de motherfucking Ku Klux Klan, de alt-right-beweging en die Nazi-klootzakken, maar hij heeft ze laten liggen.”

Ook buiten Amerika hoopt Lee dat de BlacKkKlansman een impact zal maken. “De film is een oproep,” zei hij. “De wereld staat op zijn hoofd en leugens worden verkocht als waarheid. Daar gaat de film over. Ik weet wat ik voel en het kan mij niet schelen wat de critici en de rest zeggen. De geschiedenis zal ons gelijk geven.”

Bron: IndieWire