Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

22.07.2015

Southpaw

door Ruben Nollet

Is Antoine Fuqua de meest blanke van alle zwarte regisseurs? Of is hij gewoon de meest ongekleurde — wat niet per se hetzelfde is als de meest kleurloze? In elk geval heb je bij de films die hij regisseert doorgaans de indruk dat het niks uitmaakt welke kleur het hoofdpersonage heeft. Fuqua lijkt meer geïnteresseerd in heldhaftigheid dan in huidpigment en is daarom uitstekend geschikt als meid voor alle werk.

De rode draad doorheen zijn oeuvre beschrijft hoe moeilijk het is voor echte mannen om echte mannen te zijn. Van Training Day over King Arthur en Brooklyn’s Finest tot The Equalizer, telkens weer voert hij stevige kerels op die vechten tegen onrecht. Het is niet anders in Southpaw, ook al kiest Fuqua deze keer een sportheld in plaats van een politieman of een militair als centrale figuur.

De bokskampioen in kwestie, Billy ‘The Great’ Hope, wordt gespeeld door Jake Gyllenhaal, die duidelijk flink wat weken in de gym doorbracht om zijn lijf op punt te krijgen. Hope is al een hele tijd ongeslagen, vooral omdat hij het talent bezit om overeind te blijven terwijl hij murw wordt geklopt. Zijn liefhebbende echtgenote Maureen (Rachel McAdams) zou liever hebben dat hij zichzelf wat beter verdedigt, maar die brute onverschrokkenheid is nu eenmaal Billy’s stijl. ‘Fear No Man’ staat er op zijn rug getatoeëerd, en zo stapt hij door het leven. Tot het noodlot toeslaat.

Fuqua heeft al vaak getoond dat hij een neus voor impactvolle actie heeft — kijk bijvoorbeeld naar The Equalizer — en die zet hij ook nu weer aan het werk. Als er geknokt moet worden, bloeit de film helemaal open en voel je de energie stromen. Spijtig genoeg is dat maar de helft van het verhaal. Southpaw ziet zichzelf ook als een oprecht drama, en daar heeft Fuqua veel minder kaas van gegeten. Als hij gemeende emoties moet creëren, komt hij uit bij wat kleffe stroop en halfslachtige clichés .

Toch maar terug naar de flikken en soldaten, meneer Fuqua. Al kan het met cowboys — hij werkt momenteel een remake van The Magnificent Seven af — misschien ook wel.

>>KLAP

Voor dit boksverhaal bouwde Jake Gyllenhaal zijn lichaam om tot een indrukwekkende burcht. Regisseur Antoine Fuqua ging dan weer in de leer bij Clint Eastwood en komt uit bij een emotioneel drama in de trant van Million Dollar Baby, zij het in andere toonaard.

Regie Antoine Fuqua
Cast Jake Gyllenhaal, Rachel McAdams, Forest Whitaker
Speelduur 2u03
Vanaf 22 juli in de bioscoop

@RubenNollet