Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.11.2015

Solan & Ludwig – De sneeuwmachine

door Jimmy Van der Velde

Wat? Je hebt nog nooit gehoord van Solan en Ludwig? Geen erg hoor, de Deense animatie- en kinderboekenfiguurtjes zijn dan ook niet zo heel bekend in onze contreien. In Denemarken plezieren ze al sinds de jaren zestig menig kinderhart met hun dolle avonturen. In 1977 was het tijd voor hun eerste grote filmavontuur met De Grote Prijs van Smöreberg en nu zijn ze terug te zien op het zilveren scherm met een heus kerstavontuur.

Solan en Ludwig – de één een ekster, de ander een egel – leven nog steeds vredig samen met de uitvinder Reodor op een heuveltop aan de rand van het dorpje Flåklypa. Ze wachten vol spanning op kerstmis, maar de sneeuw laat op zich wachten. Reodor accepteert de uitdaging van een plaatselijke, onbetrouwbare journalist om een sneeuwmachine in elkaar te steken. Eens hij het ding heeft gemaakt, steelt de krantenman het om het dorp te bedelven onder een witte tapijt zodat hij de gekste krantenkoppen kan verzinnen.

Voor de allerjongsten is dit een film die alles in huis heeft om hen een prettige namiddag te bezorgen. De hoofdfiguren zijn leuk om aan het werk te zien, de stop-motionaanpak is heerlijk klassiek en het verhaaltje ademt heel wat onschuld uit. Het is ook overduidelijk wie de helden zijn en wie de schurk is, zodat jonge kinderen ten volle kunnen meeleven met de titelpersonages.

Met kinderfilms zoals deze is het ook steeds intrigerend om te kijken welke boodschap de makers willen meegeven aan de kids. Zo toont Ludwig overduidelijk dat er in iedereen dapperheid schuilt, ook al ben je zeer timide. Van de slechterik leren we dan weer dat hoogmoed voor de val komt.

Voor volwassenen heeft de film naast de verzorgde beelden en animatie weinig te bieden. Al bevat dit avontuur van Solan en Ludwig wel een opvallende sneer richting de hedendaagse riooljournalistiek.

>>KLAP

Net als tv-klassieker Rudolph, the Red-Nosed Reindeer (1964) bombardeert dit fijne Noorse kinderavontuur je met een flinke dosis klei-animatie en kerstsfeer. De ludieke personages en het spannende sneeuwverhaaltje zullen de kleinsten niet koud laten.

Regie Rasmus A. Sivertsen
Cast Dennis Willekens, Hero Muller
Speelduur 1u16
Vanaf 4 november in de bioscoop

@TheJimeister