Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.02.2017

Shia LaBoeufs Trump-protest verhuist na stopzetting door museum

door Marlies Hamal

Shia LaBoeufs performance art-project ‘He Will Not Divide Us’ dat in het leven werd geroepen als protest tegen Trump, werd na drie weken stopgezet door het Museum of the Moving Image in New York.

Het museum liet in een verklaring weten dat ze zich zorgen maakten over de veiligheid van hun bezoekers:  “De installatie ging op een positieve manier van start, maar dat verslechterde nadat een van de kunstenaars ter plaatse werd opgepakt. In de loop van drie weken werd er tientallen keren gedreigd met geweld en werden er verschillende mensen gearresteerd. De politie voelde zich genoodzaakt om 24 uur per dag en zeven dagen op zeven post te vatten bij de installatie. De stopzetting van de installatie was de enige manier om zo de veiligheid van de bezoekers en de medewerkers van het museum te kunnen garanderen.”

Op de livestream zelf was achteraf enkel nog de zin “Het museum heeft ons in de steek gelaten” te lezen:

LaBoeuf bleef echter niet bij de pakken zitten en verhuisde het project ondertussen naar Albuquerque in New Mexico. In een reactie lieten hij en de twee andere artiesten achter het project weten dat het New Yorkse museum volgens hen niet genoeg maatregelen had getroffen om problemen te voorkomen:

“Van bij het begin probeerden we het museum duidelijk te maken dat het gevaarlijk was om onze installatie als een politiek statement te adverteren en niet als een performance art-project tegen verdeeldheid. Verschillende keren lieten we het museum weten dat er verbale agressie plaatsvond, maar er werd geen actie ondernomen om dit te voorkomen of aan te geven. Het is dus duidelijk dat het museum niet geschikt is om onze bedoeling als kunstenaars over te brengen.”

Je kan het project nog steeds via deze link bekijken, maar het gaat er beduidend minder gepassioneerd aan toe.

Bron: Variety

Lees meer over: