Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.02.2017

#Oscars2017: Ewoud Ceulemans voorspelt

door Marlies Hamal

Naar goede gewoonte stelden we ook dit jaar aan Team Vertigo en enkele bevriende collega’s de drie ultieme Oscar-vragen: Wie moet er winnen? Wie zal er winnen? En wie ontbreekt er tussen de genomineerden? Vandaag is het de beurt aan… De Morgen-cultuurjournalist Ewoud Ceulemans!

 

Beste Film

Moet winnen: La La Land. Omdat het de beste van de laatste jaren is. En van de komende jaren vermoedelijk ook.
Zal winnen: La La Land. Omdat de Academy dol is op genrefilms, zeker als ze een mooi plaatje schetsen van de filmindustrie.
Ontbreekt: Jackie. Omdat Pablo Larraín een heerlijk confronterend beeld schetst van de Amerikaanse drang naar het mythologiseren van hun helden en heldinnen. En ook Nocturnal Animals is onmisbaar op dit lijstje.

 

Beste Regisseur

Moet winnen: Damien Chazelle. Omdat hij met La La Land bewijst dat Whiplash geen toevalstreffer was, en hij één van de grootste talenten van deze generatie is.
Zal winnen: Damien Chazelle.
Ontbreekt: Tom Ford. Omdat hij met Nocturnal Animals na A Single Man bewijst dat hij niet alleen mooie plaatjes kan schieten, maar ook spanning kan opbouwen.

 

Beste Acteur

Moet winnen: Ryan Gosling. Omdat hij het charisma van klassieke Hollywoodsterren heeft, en omdat het verdorie moeilijk is om in één film zowel komisch als tragisch uit de hoek te komen.
Zal winnen: Casey Affleck. Omdat hij er na al die jaren ook wel eentje verdient, en Manchester by the Sea op acteervlak uitgelezen Oscarvoer is.
Ontbreekt: Joel Edgerton. Omdat hij in Loving heerlijk ingetogen acteert, maar toch veel weet te zeggen. En dat Jake Gyllenhaals dubbelrol in Nocturnal Animals over het hoofd wordt gezien, is ook lichtjes schandalig.

 

Beste Actrice

Moet winnen: Isabelle Huppert. Omdat ze in Elle fantastisch is, en omdat het verdorie eens tijd wordt dat de Academy haar honoreert. Al is Natalie Portman ook indrukwekkend als Jackie Kennedy.
Zal winnen: Natalie Portman. De Academy is dol op actrices die bekende figuren goed kunnen naspelen.
Ontbreekt: Amy Adams. Doet veel met een ondankbare rol in Nocturnal Animals, en had ook wel een schouderklopje verdient voor Arrival.

 

Beste Mannelijke Bijrol

Moet winnen: Mahershala Ali. Omdat hij, in al zijn gedienstigheid, ook wel eens in de spotlights mag staan.
Zal winnen: Mahershala Ali. Omdat de Academy Moonlight niet zal negeren.
Ontbreekt: Aaron Taylor-Johnson. Omdat hij van een erg eenzijdige figuur een fascinerend personage weet te maken in Nocturnal Animals.

 

Beste Vrouwelijke Bijrol

Moet winnen: Naomie Harris. Omdat ze je doet meeleven met een antipathiek personage.
Zal winnen: Viola Davis. Omdat ze over het hoofd werd gezien bij Doubt en The Help.
Ontbreekt: Rachel Weisz. Omdat ze het kloppende hart was van The Lobster.