Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.03.2015

Selma

door Anke Wauters

“De mars is nog lang.”

Zo klonk Amerikaans president Obama in Selma op zondag 7 maart 2015. Toen was het exact vijftig jaar geleden dat zwarte burgers in het conservatieve stadje in Alabama een protestmars aanvatten. De bevlogen mensenrechtenactivist Dr. Martin Luther King Jr. ging de bevolking voor over de Edmund Pettus-brug. Het doel van de demonstratie was de stemrechtproblematiek aan te kaarten. Zwarte burgers zagen zich namelijk maar al te vaak gehinderd dat recht uit te oefenen.

Regisseuse Ava DuVernay keert terug naar de titelstad om dat historische feit in beeld te brengen. Selma is de eerste volwaardige langspeelfilm over het leven van MLK. Toch is het geen typische biopic. De welbespraakte prediker wordt vanuit zijn grote en minder grote kanten belicht. Ook de andere spelers komen aan bod: de vrouwen, de toenmalige president, de topman van de FBI en de mensen die het hele land doorkruisten om de betoging bij te wonen. DuVernay wil vooral de mens in plaats van de mythe belichten.

Het nodige cinematografisch vuurwerk zorgt ervoor dat het niet bij een belangrijk maar saai geschiedenislesje blijft. DuVernay maakt van de Edmund Pettus-brug een episch strijdtoneel waar menig actiedecor bij verbleekt. Ze brengt de gewelddadige clash tussen burgers en oproerpolitie heel erg rauw in beeld. De emoties gaan tot op het bot. Voeg daar nog de adembenemende acteerprestatie van David Oyelowo aan toe. De Brit smijt zich volledig in zijn rol en de passie sijpelt in elk woord dat over zijn lippen gaat.

Dat de gebeurtenissen in Selma vijftig jaar geleden plaatsvonden, maakt de film niet minder belangrijk. Ook vandaag laaien raciale spanningen in Amerika hoog op. Obama mag dan wel de eerste zwarte president van het land zijn, de strijd is nog niet lang niet gestreden. Met de moord op verschillende ongewapende zwarten, lijkt de film schrijnend actueel.

De mars is inderdaad nog lang.

>>KLAP

Neem een Afro-Amerikaanse drama à la 12 Years A Slave en The Butler, maar voeg geen blanke redder in nood toe. Regisseuse Ava DuVernay en hoofdacteur David Oyelowo leveren een glorieuze en diepmenselijke filmervaring af over Dr. Martin Luther King Jr. en diens burgerrechtenstrijd.

Regie Ava DuVernay
Cast David Oyelowo, Carmen Ejogo, Oprah Winfrey, Tim Roth
Speelduur 2u02
Vanaf 11 maart in de bioscoop

@ANK2D2