Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.03.2015

Chappie: Robot Rebel

door Jimmy Van der Velde

Vergeet de militairen die de laatste weken het straatbeeld kleurden, want binnenkort wordt onze veiligheid verzekerd door tot de tanden gewapende robots. Tenminste als we de derde langspeler van District 9– en Elysium-cineast Neill Blomkamp mogen geloven. De criminaliteit in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg wordt in deze opvolger namelijk bestreden door mechanische flikken die doelgericht te werk gaan. Die opzet vormt de achtergrond voor het verhaal van een intelligente robot die in handen valt van enkele amateuristische gangsters.

Blomkamps nieuwste wijkt niet ver af van het recept dat van District 9 een succesnummer maakte. Bereid je dus voor op een been there, done that-gevoel. De groezelige thuishaven van de regisseur dient opnieuw als decor voor een actierijk scifi-avontuur met B-filmkwaliteiten. Daarbovenop krijgen we ook weer een flinke dosis hedendaagse iconografie voorgeschoteld die ditmaal knipoogt naar het hele nature-nurture-debat, drones en de gevaren van een politiestaat. Met de titelfiguur stelt de prent zich eveneens de vraag hoe menselijk technologie kan en mag worden. Boeiende ideeën, maar narratief vaak halfslachtig uitgewerkt.

Het is makkelijk om Blomkamps mix van brains en entertainment als inventief te bestempelen. Meer dan zichzelf en genreconventies – referenties genoeg naar Robocop – recycleren doet de cineast helaas niet. De schurk – een in bermuda gehulde Hugh Jackman – is hinderlijk eendimensionaal en de actiescènes vinden ook niet onmiddellijk het warm water opnieuw uit.

Toch tovert Blomkamp ook prettig gestoorde dingen op het witte doek. Neem nu Die Antwoord-leden Ninja en ¥o-Landi Vi$$er, die een toekomstige versie van zichzelf spelen als straatschorem die van Chappie een regelrechte misdadiger proberen te maken. Oscars gaan ze niet winnen, maar ze voorzien de prent wel van een gezonde dosis geflipte energie.

De echte sterren van deze film zijn echter de computerkunstenaars die de verbluffende special effects hebben verzorgd en vast Blomkamp-acteur Sharlto Copley, die de stem en bewegingen van Chappie voor zijn rekening nam. Hij maakt van de robot een metalen creatuur met een kloppend hart. Hij zorgt ervoor dat je om hem geeft wanneer Chappie bijvoorbeeld wordt gemolesteerd door jonge schoffies.

Net als Elysium is Chappie: Robot Rebel een scifi-blockbuster die frustreert, maar ergens ook verleidt via zijn wispelturig karakter. Het rammelende scenario weerhoudt de prent er dan ook niet van om voor sommigen mogelijk uit te groeien tot een guilty pleasure. En laten we eerlijk zijn: veel cineasten die zich met de vastberadenheid van Blomkamp op sciencefiction storten, zijn er niet.

>>KLAP

District 9-cineast Neill Blomkamp voert in dit intelligente scifi-avontuur een robot met een ziel op die in Johannesburg op sleeptouw wordt genomen door een bende criminelen. Geschikt filmvoer voor zowel actiefanaten als meerwaardezoekers.

Regie Neill Blomkamp
Cast Sharlto, Copley, Hugh Jackman, Sigourney Weaver
Speelduur 2u00
Vanaf 11 maart in de bioscoop

@TheJimeister