Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

02.06.2021

Screen Flanders steunt nieuwe films Jonas Govaerts, Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch en meer

door Vertigo

Screen Flanders investeert 2 miljoen euro in elf nieuwe audiovisuele producties. Dat maakte Vlaams minister van Economie Hilde Crevits vandaag bekend.

Tot de lijst met ondersteunde producties binnen de eerste oproep van 2021 behoren de Vlaamse speelfilms Baghdad Messi, Bittersweet Sixteen, De familie Claus 2Hazard, de Vlaamse fictiereeksen ArcadiaChantal en de Vlaamse documentairereeks Het verhaal van Vlaanderen.

Daarnaast kan ook een reeks internationale coproducties op de steun van het fonds rekenen, waaronder de speelfilms Le otto montagnePiece of My Heart, het tweede seizoen van de dramareeks L’Opéra en de thrillerreeks Hostage.

De investering van 2.000.000 euro binnen de eerste oproep van 2021 zal in totaal meer dan 15,7 miljoen euro aan in aanmerking komende audiovisuele uitgaven genereren in het Vlaamse Gewest, goed voor een economische hefboom van 7,86 per geïnvesteerde euro. De steunbedragen van deze oproep variëren tussen 50.000 euro en 400.000 euro per project.

Ondersteunde speelfilms eerste oproep 2021

Vier Vlaamse fictiespeelfilms krijgen binnen deze oproep steun van Screen Flanders: Baghdad Messi, Bittersweet Sixteen, De familie Claus 2, Hazard en de internationale coproducties Le otto montagne en Piece of My Heart.

Voor zijn tweede speelfilm Baghdad Messi haalde regisseur Sahim Omar Kalifa (Zagros, Land of the Heroes) inspiratie bij zijn succesvolle gelijknamige kortfilm. De film speelt zich af in Irak in 2009.

Wanneer hun voetbalgekke zoon een been verliest door zijn vaders discutabele job, vechten een moeder en vader voor hun gezin terwijl hun zoon vecht om zijn eigen droom in leven te houden.

Actrice Zahraa Ghandour (The Journey, The Red Zone) en acteur Atheer Adel (Homeland, Nobel) zullen de hoofdrollen vertolken. De opnames zullen plaatsvinden in Irak met een Vlaamse kernploeg bestaande uit onder meer DoP Anton Mertens, hoofd haar en make-up Dorien Biesmans, SFX-coördinator Arne Normon en soundmixer Thierry De Vries. Baghdad Messi is een productie van A Team Productions.

In de Vlaamse speelfilm Bittersweet Sixteen volgen we Lotte die in aanloop naar het feestje voor haar 16e verjaardag haar weg zoekt in de sociale jungle van de humaniora.

Zoals de meeste tieners is dat niet alleen een zoektocht naar haar eigen ik, maar naar haar plaats in de groep en in de grote, imponerende wereld.

Het scenario van deze Vlaamse ‘high school movie‘ is geschreven door Anna Verheyen, Lien Willaert en Jan Verheyen (Het vonnis, Vermist).

De film zal worden geregisseerd door Lien Willaert (Red Sandra, David) en op locatie worden gedraaid in Antwerpen met een Vlaamse ploeg bestaande uit onder meer DoP Diego Dezuttere, production designer Kurt Rigolle, kostuumontwerpster Farah El Bastani en hoofd make-up Mitch Fabry.

Bittersweet Sixteen is een productie van Max Rockatansky Publishing in coproductie met Zodiak Belgium (GR5, Instafamous).

In De familie Claus 2 heeft Jules Claus Kerst weer helemaal omarmd en zijn rol als toekomstige Kerstman is daarmee verzekerd. Vol goede moed gaan opa Noël en Jules met z’n tweetjes aan de slag. De drukste periode van het jaar staat namelijk weer voor de deur. In het begin loopt alles op rolletjes, totdat Jules een brief in handen krijgt met daarin een bijzondere vraag.

Deze sequel, geregisseerd door Ruben Vandenborre (Vriend van goud), herenigt Jan Decleir (Niet schieten, Dode hoek), Mo Bakker (Niet schieten, Binti), Sien Eggers (Eigen kweek, Spitsbroers) en Stefaan Degand (Rookie, Conny & Clyde 2) die ook in de eerste film te zien waren.

De opnames van deze kerstfilm zullen onder meer in Gent plaatsvinden met een Vlaamse crew. Option Media zal instaan voor een deel van de postproductie en UFX Flanders neemt de VFX van de film voor zijn rekening.

In Hazard maken we kennis met Noah, die zielsveel houdt van zijn vriendin Lea en hun dochtertje Zita, maar zeker evenveel van zijn extreem gepimpte wagen met vanity plateH4Z4RD‘.

Wanneer zijn neef hem een schijnbaar eenvoudige klus als chauffeur aanbiedt, ontaardt die echter al gauw in een onwaarschijnlijke en zenuwslopende race door Antwerpen, die alleen maar kan resulteren in het einde van Noah, zijn gezin of de wagen.

De speelfilm zal worden geregisseerd door de Vlaamse regisseur Jonas Govaerts (Tabula Rasa, Welp) en beschikt over een indrukwekkende cast met onder meer Dimitri ‘Vegas’ Thivaios (Cool Abdoul, Yummy), Jeroen Perceval (De dag, Fair Trade), Jennifer Heylen (Dealer, Een goed jaar), Frank Lammers (Ferry, Undercover) en Monic Hendrickx (Ferry, Grenslanders).

Hazard wordt geproduceerd door Peter De Maegd en Lize Lefaible van Potemkino Port. De film zal in de Benelux verdeeld worden door Kinepolis Film Distribution en Dutch FilmWorks en wordt verwacht in 2022.

De speelfilm Le otto montagne (De acht bergen) vertelt het verhaal van Pietro en Bruno, een stadsjongen en een bergjongen, die een vriendschap sluiten wanneer ze elf zijn, met een vergeten stukje Alpen als hun koninkrijk.

Hun levens strekken zich uit, ze verliezen mekaar uit het oog en vinden elkaar terug, terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg en Pietro door de wereld trekt. Een tocht in eenzaamheid en liefde, langs afkomst en bestemming, over vriendschap, leven en dood heen.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti en zal naar het witte doek worden vertaald door de Vlaamse scenaristen en regisseurs Felix van Groeningen (Beautiful Boy, Belgica) en Charlotte Vandermeersch.

De Vlaamse DoP Ruben Impens zal de beeldvoering voor zijn rekening nemen en Nico Leunen de montage. Le otto montagne is een productie van het Italiaanse Wildside (The New Pope, L’amica geniale). De speelfilm wordt voor Vlaanderen gecoproduceerd door Menuetto (Birdsong, Brexit Behind Closed Doors) en Rufus.

De Nederlandse speelfilm Piece of My Heart brengt het relaas van de beeldschone, getalenteerde ballerina Olga de Haas, die tegen de achtergrond van de bruisende jaren 70 ten onder gaat aan een zelfdestructieve cocktail van anorexia, alcohol en drugs. En dit ondanks de verwoede pogingen van haar vriendin Irma om haar te redden.

De film zal in regie van de Nederlandse Dana Nechushtan (Hollands hoop, Annie M.G.) worden ingeblikt met een deels Vlaamse crew met professionals als soundmixer Alek Goosse, steadicam-operator Jo Vermaercke en key grip Steven Van den Broecke. De muziek voor de film wordt gecomponeerd door de Vlaamse componist Steve Willaert.

Piece of My Heart is een productie van het Nederlandse Topkapi Films (Vliegende Hollanders, Bumperkleef) en Triangle Film in coproductie met het Vlaamse Eyeworks Film & TV Drama.

Ondersteunde reeksen eerste oproep 2021

Naast zes speelfilms kunnen ook vijf reeksen op de steun van het fonds rekenen, waaronder de Vlaamse reeksen Arcadia en Chantal en de internationale reeksen L’Opéra (seizoen 2) en Hostage. Daarnaast kan ook de documentairereeks Het verhaal van Vlaanderen op de steun van het fonds rekenen.

De Vlaamse reeks Arcadia, geregisseerd door de Nederlander Tim Oliehoek (De zaak Menten, Wiplala), neemt ons mee naar een nieuwe samenleving die is ontstaan na een grote catastrofe. Omdat schaarste heerst, wordt een Burgerscore geïntroduceerd.

In de reeks volgen we het leven van een gezagsgetrouwe familie, die dankzij haar hoge score een goed leven kan leiden. Alles verandert wanneer vader Pieter uit Arcadia naar de buitenwereld wordt gedeporteerd. Hij heeft immers gefraudeerd met het algoritme en de score van twee van zijn dochters. Zal de familie deze tegenslag overleven?

Arcadia is een productie van het Vlaamse productiehuis jonnydepony (Blackout, Transport) en zal grotendeels in Vlaanderen op locatie worden gedraaid met een Vlaamse crew bestaande uit onder meer showrunner Philippe De Schepper, art director Kurt Loyens, hoofd kostuums Manu Verschueren en location manager Tanguy Ligon. De reeks zal in Vlaanderen te zien zijn via VRT/Eén, in Nederland via NPO/KRO-NCRV en in Duitsland via WDR/ARD.

In de Vlaamse reeks Chantal staat het personage Chantal Vantomme, bekend uit de populaire Vlaamse reeks Eigen kweek, centraal. Ze is verhuisd naar de politiezone Spoorkin, de kleinste en meest westelijke politiezone van ons land, aka de Far West van Vlaanderen.

Ze begint er een nieuw leven als coördinator van het wijkcommissariaat van Loveringem en komt zo terecht in een machowereld waar de schijnbare rust heel bedrieglijk blijkt.

De rol van Chantal Vantomme in deze Eigen kweek-spin-off zal net als in de originele reeks vertolkt worden door Maaike Cafmeyer (De twaalf). Jeroen Dumoulein (We moeten eens praten, Zie mij graag) regisseert de reeks, die onder meer op locatie in Veurne en Alveringem zal worden gedraaid met een Vlaamse ploeg.

De Vlaamse bedrijven Grikaros, The Movie Lot en Watts zullen instaan voor de verhuur van het technische materiaal. Chantal is een productie van het Vlaamse productiehuis Eyeworks Film & TV Drama (De twaalf, Red Light) en zal te zien zijn op VRT/Eén.

In L’Opéra breekt een nieuw seizoen aan. Ook voor Zoé, die opnieuw in het gezelschap werd opgenomen, betekent het een nieuwe start. Een ernstig ongeval zal echter alles weer op losse schroeven zetten. Flora maakt ondertussen zelf officieel deel uit van het ‘corps de ballet‘, maar de weg naar een gunstige rolverdeling is nog lang.

Het tweede seizoen van deze Franse fictieserie zal worden geregisseerd door Cécile Ducrocq (L’Opéra S01, Une femme du monde) en Stéphane Demoustier (L’Opéra S01, La fille au bracelet).

Voor zowel de opnames als de postproductie zal net als tijdens het eerste seizoen een beroep gedaan worden op Vlaamse bedrijven en crewleden zoals klankingenieur Jan Deca, gaffer Tom Van Den Abbeele, beeldmonteur Stijn Deconinck en klankmonteur Gert Janssens.

L’Opéra is een productie van het Franse Victoria Productions (Telfrance & Cie) (Plus belle la vie, Demain nous appartient) in coproductie met het Belgische Belga Productions (Moloch, Kursk).

Hostage is het tweede seizoen van de serie STHLM Requiem en is gebaseerd op de Fredrika Bergman-boekenreeks van de Zweedse schrijfster Kristina Ohlsson.

De zes afleveringen strekken zich uit over één dag en één crisis, meer bepaald een vliegtuigkaping. De kapers eisen de vrijlating van Said Kehlifi, een Syrische academicus die onder duistere omstandigheden is gearresteerd door de Zweedse inlichtingendienst.

Het vliegtuig wordt de pion in een spel tussen de Zweedse staat, een onwaarschijnlijk team van onderzoekers en mysterieuze kapers wiens echte motieven niet zijn wat ze lijken.

De tweede reeks van STHLM Requiem zal net als de eerste worden geregisseerd door Karin Fahlen (All Inclusive, Stockholm Stories), met Liv Mjönes (Midsommar, Advokaten) en Jonas Karlsson (Black Widows, The Snowman) in de hoofdrollen.

Hostage is een productie van het Zweedse Kärnfilm AB (Border, Hamilton) en wordt voor Vlaanderen gecoproduceerd door Lunanime (The Team, State of Happiness).

Het verhaal van Vlaanderen is een tiendelige documentairereeks waarin Tom Waes het verhaal vertelt van de geschiedenis van de regio die we nu Vlaanderen noemen.

In elke aflevering belanden we samen met Tom in een ander tijdsvak. Aan de hand van historische re-enactments, interviews met experten en eigen onderzoek van Tom, vertellen we het verhaal van de belangrijkste dramatische gebeurtenissen in onze geschiedenis. We beginnen 38.000 jaar geleden en eindigen vandaag. Wat weten we over wat er hier doorheen de eeuwen allemaal is gebeurd?

De reeks zal geregisseerd worden door Filip Lenaerts (Fiskepark, Tytgat Chocolat) en Bert Ceulemans (Reizen Waes, Kamp Waes) en zal met een Vlaamse ploeg op locatie worden gedraaid in onder meer Brugge, Gent, Tongeren en Antwerpen. Het verhaal van Vlaanderen is een productie van De Mensen en Sallie Gardner and Domm en zal te zien zijn op VRT/Eén.

Meer informatie over de ondersteunde producties is te vinden op de Screen Flanders-website.

Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen een financieel duwtje in de rug.

De Belgische (co-)producenten kunnen via Screen Flanders tot 400.000 euro terugbetaalbare voorschotten aanvragen als economische ondersteuning voor hun audiovisuele uitgaven binnen het Vlaamse Gewest.

Tot de recent door het fonds ondersteunde producties behoren onder meer de speelfilm Annette van Leos Carax, die dit jaar het Festival van Cannes zal openen, en de Britse remake van de serie Before We Die, die momenteel te zien is op Channel 4.

Screen Flanders is een initiatief van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).