Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

02.06.2021

Jodie Foster krijgt ere-Gouden Palm tijdens openingssceremonie Cannes 2021

door Vertigo

Actrice-regisseuse Jodie Foster zal op 6 juli te gast zijn tijdens het filmfestival van Cannes en er de ere-Gouden Palm in ontvangst nemen.

De carrièreprijs ging eerder naar onder meer Jeanne Moreau, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Jean-Paul Belmondo, Manoel de Oliveira, Jean-Pierre Léaud, Agnès Varda en Alain Delon.

In Cannes werden reeds zeven films vertoond waar Foster in meespeelde of waarvoor ze achter de camera stond. Zo trok ze in 1976 op 13-jarige leeftijd naar het festival voor Martin Scorsese’s Taxi Driver, die de Gouden Palm won.

“Ik ben Cannes veel verschuldigd,” reageert Foster. “Het festival heeft mijn leven volledig veranderd en de eerste keer dat ik er naartoe ging, was een belangrijk moment voor me. Het was altijd al mijn droom om een van mijn films in Cannes te vertonen.”

“Ik ben geflatteerd dat Cannes aan me heeft gedacht en ik ben heel vereerd dat ik een paar wijze woorden of avonturen mag delen met een nieuwe generatie filmmakers,” vervolgt ze.

Cannes-voorzitter Pierre Lescure en -directeur Thierry Frémaux prijzen Foster. “Ze belichaamt moderniteit, intelligentie en de nood aan vrijheid,” zegt Lescure.

“Jodie vindt zichzelf voortdurend opnieuw uit,” voegt Frémaux eraan toe. “Ze bekijkt de wereld op een kritische manier, ze leert van anderen en is bereid om van haar overtuigingen af te stappen.”

“Ze pleit voor rechtvaardigheid, een idee dat ze probeert toe te passen op haar beslissingen als actrice en regisseuse,” vervolgt hij. “Dat maakt haar zo kostbaar in deze verwarrende tijden. We zullen haar met warmte en bewondering in de bloemetjes zetten.”

Bron: Deadline