Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

16.01.2022

Screen Flanders investeert fors in 15 audiovisuele producties

door Vertigo

Screen Flanders investeert 2.460.000 euro in 15 nieuwe audiovisuele producties. Dat maakte Vlaams minister van Economie Hilde Crevits vandaag bekend.

Tot de lijst met ondersteunde producties van de tweede oproep van 2021 behoren de Vlaamse speelfilms Holy Rosita, Noise, SkunkWIL en de lange animatiefilms Allah n’est pas obligé, Le parfum d’Irak en Vos en Haas redden het bos.

Ook de Vlaamse series De Twaalf seizoen 2, Exen, Fair Trade 2 – De weg terug en Zonder Afspraak kunnen op de steun van het fonds rekenen, naast de internationale serie The Swarm, het tweede seizoen van de animatieserie De Smurfen, de documentaireseries Draw for Change! en Mobutu.

Voor de tweede oproep van 2021 maakte de Vlaamse regering een extra budget vrij van 960.000 euro ter ondersteuning van de Vlaamse audiovisuele sector. Dankzij deze bijkomende injectie kunnen in totaal 15 audiovisuele producties voor een totaalbedrag van 2.460.000 euro worden ondersteund.

Deze producties zullen meer dan 20,6 miljoen euro aan in aanmerking komende audiovisuele uitgaven genereren in het Vlaamse Gewest, goed voor een economische hefboom van 8,4 per geïnvesteerde euro. De steunbedragen binnen deze oproep variëren tussen 40.000 euro en 350.000 euro per project.

“Onze Vlaamse producties worden wereldwijd bemind,” zegt Crevitis. “De fictiereeks De Twaalf bijvoorbeeld werd onlangs verkocht aan tal van landen en is te vinden op Netflix. Ook De Smurfen is een internationaal succes.”

“Met deze steunmaatregel willen we Vlaanderen blijvend op de kaart zetten als creatieve en kwaliteitsvolle audiovisuele regio. Elke euro subsidie brengt ruim acht euro investering op. Het zorgt voor extra werkgelegenheid en verdere professionalisering.”

“Maar vandaag deelt de cultuursector in de klappen tijdens de coronacrisis. Daarom maak ik bij deze tweede oproep van 2021 uitzonderlijk een extra budget van bijna één miljoen vrij.”

“Screen Flanders is een bijzonder waardevol beleidsinstrument dat vanuit VLAIO de Vlaamse audiovisuele sector extra kansen en zuurstof biedt door bijkomende financiering van Vlaamse films en tv-series, die een belangrijk deel van hun budget in het Vlaams Gewest investeren,” zegt Koen Van Bockstal, Directeur-Intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)

“Daarnaast verhoogt Screen Flanders ook de aantrekkingskracht van de Vlaamse audiovisuele regio voor internationale coproducties. Door het aanzienlijke hefboomeffect is dit een zeer welkome, efficiënte en doelgerichte injectie in lokale tewerkstelling en investeringen voor onze sector.”

“Naast alle middelen die het Vlaams Audiovisueel Fonds ter beschikking stelde via het noodfonds, het garantiefonds en het Vlaamse Veerkrachtprogramma vanuit de beleidsdomeinen cultuur en media zijn we bijzonder verheugd dat minister Crevits daar bovenop nu ook nog een bijzonder stevige extra inspanning doet voor de audiovisuele sector. De sector en de kijker – in Vlaanderen en ver daarbuiten – zullen er alleen maar wel bij varen.”

Zeven speelfilms krijgen binnen deze oproep steun, waaronder de Vlaamse speelfilms Holy Rosita, Noise, Skunk en WIL en de animatiespeelfilms Allah n’est pas obligé, Le parfum d’Irak en Vos en Haas redden het bos.

Naast zeven speelfillms vinden we ook acht series terug op de lijst met ondersteunde producties. Het gaat om De Twaalf seizoen 2, Exen, Fair Trade 2 – De weg terug en Zonder afspraak en de internationale coproductie The Swarm. Daarnaast kunnen ook de documentaireseries Draw for Change! en Mobutu op de steun van het fonds rekenen net als het tweede seizoen van de animatieserie De Smurfen.

Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen een financieel duwtje in de rug. De Belgische (co)producenten kunnen via Screen Flanders tot 400.000 euro terugbetaalbare voorschotten aanvragen als economische ondersteuning voor hun audiovisuele uitgaven binnen het Vlaamse Gewest.

Meer informatie over de ondersteunde producties is te vinden op de Screen Flanders-website.

Screen Flanders is een initiatief van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Ondersteunde speelfilms tweede oproep 2021

Holy Rosita
Het speelfilmdebuut van regisseur Wannes Destoop (Albatros, Badpakje 46) vertelt het verhaal van Rosita, een spontane vrouw met een licht verstandelijke beperking en een vurige kinderwens. Haar steun en toeverlaat Magda gelooft echter niet dat ze in staat is een goede moeder te zijn. Wanneer Rosita toch zwanger wordt, besluit ze dit te verbergen voor de buitenwereld.

Wannes Destoop, Janne Desmet (Chasse Patate) en Tom Dupont (Albatros, Cargo) bundelden hun krachten voor het schrijven van het scenario. Holy Rosita is een productie van het Vlaamse De Wereldvrede in coproductie met het Nederlandse Halal Productions.

Noise
Een op ‘likes’ beluste influencer en jonge vader van een eerstgeboren zoontje ontdekt een duister geheim in het verleden van zijn dementerende vader. Hij begint een diepgaand onderzoek om de verschrikkelijke waarheid aan de oppervlakte te brengen, maar raakt door slaapgebrek steeds verder verstrikt in heden, verleden en zijn eigen psyche.

Robin Kerremans, Hasse Steenssens (Geldwolven) en Steffen Geypens (Bos, Logger) schreven het scenario van deze psychologische thriller met Ward Kerremans (Grond, Glad IJs) in de hoofdrol. Steffen Geypens zal tevens de regie van de film op zich nemen, die in de provincie Antwerpen zal worden gedraaid. Noise is een productie van het Vlaamse Lompvis en Caviar Antwerp.

Skunk
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Geert Taghon vertelt de film het verhaal van Liam, een verwaarloosde tiener in een gezin waar alcohol, geweld en seks de hoofdrol spelen.

Voor zijn nieuwste speelfilm doet auteur-regisseur Koen Mortier (Voices of Liberation, Engel) opnieuw een beroep op DoP Nicolas Karakatsanis (Cruella, I, Tonya) en art director Geert Paredis (Rookie, Zillion).

Binnen de cast vinden we namen terug als Thibaud Dooms, Natali Broods (Déjà vu, Over Water), Dirk Roofthooft (De bende van Jan de Lichte), Sarah Vandeursen (Undercover) en Colin van Eeckhout. Skunk is een productie van het Vlaamse Czar Film & TV in coproductie met het Nederlandse Baldr Film.

WIL
Gebaseerd op de bestseller van Jeroen Olyslaegers, vertelt WIL het verhaal van hulpagent Wilfried Wils, die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog heen en weer wordt geslingerd tussen de Duitse bezetter en het verzet.

Tim Mielants (Legion, The Terror) regisseert deze historische speelfilm met Stef Aerts (De bende van Jan de Lichte) en Matteo Simoni (Rookie, Zillion) in de hoofdrollen.

WIL is een productie van de Vlaamse productiehuizen Lecter Scripted Media, Menuetto en Minds Meet in coproductie met Les Films du Fleuve en Topkapi Films.

Allah n’est pas obligé
In deze lange animatiefilm vertelt de Guineese weesjongen Birahima, gewapend met vier woordenboeken en veel ironie, hoe hij betrokken raakt bij de stammenoorlog wanneer hij zijn tante in Liberia wil opzoeken.

De speelfilm is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ahmadou Kourouma en wordt geregisseerd door Zaven Najjar (Un obus partout). Een deel van de animatie van de speelfilm zal gebeuren in de Vlaamse animatiestudio LumièreStudio.

Allah n’est pas obligé is een productie van het Franse Special Touch Studios en wordt voor Vlaanderen gecoproduceerd door Lunanime. Distributiepartners zijn Proximus, TV5 Monde en Canal+. Mk2 Films staat in voor de internationale verkoop.

Le parfum d’Irak
Het verhaal van de Frans-Iraakse journalist Feurat Alani. Met de nodige gevoeligheid vertelt hij over zijn Irak, dat zoveel meer is dan het Irak dat we kennen van de tv-journaals, en waar de kleine verhalen naast het grote verhaal bestaan.

Het scenario van deze lange animatiefilm is gebaseerd op de 1000 tweets, die de journalist op Twitter postte in de zomer van 2016 en die eveneens als grafische roman werden uitgegeven. Léonard Cohen (Plato) neemt de regie van de film op zich, die deels in de Gentse animatiestudio LumièreStudio zal worden geanimeerd.

Le parfum d’Irak is een productie van het Franse Nova Productions en Miyu Productions en wordt voor Vlaanderen gecoproduceerd door Lunanime. Distributiepartners zijn VRT, ARTE France en Lumière Publishing. Mediawan vertegenwoordigt de film internationaal.

Vos en Haas redden het bos
Vos en Haas en hun bosvrienden merken plots op dat er een groot meer in het bos is. Als dan ook nog hun vriend Uil verdwenen blijkt te zijn, snapt Haas dat deze vreemde gebeurtenissen met elkaar te maken hebben. Ze moeten Uil zoeken, maar ook het bos redden van het water. Dan begint een spannend en grappig avontuur.

Fabie Hulsebos (Vos en Haas, Rintje) schreef het scenario van deze lange animatiefilm gebaseerd op de populaire kinderboekenreeks Vos en Haas van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing.

De Nederlandse Mascha Halberstad (Vos en Haas, Picknick met taart) is regisseuse van dienst. Een deel van de animatie van speelfilm zal worden uitgevoerd in de Vlaamse animatiestudio Walking The Dog, die tevens de film coproduceert voor Vlaanderen.

Ondersteunde series tweede oproep 2021

De twaalf
In het tweede seizoen van de Vlaamse serie De twaalf buigen de juryleden zich over de ‘Assepoestermoord’, waarbij Anton en zijn dochter Julie aangeklaagd worden voor de moord op Marianne, de partner van Anton en stiefmoeder van Julie. Julie beweert alleen gehandeld te hebben maar het parket gelooft dat ze haar vader beschermt en dat ze de moord samen hebben gepleegd.

De serie, geschreven door Roel Mondelaers (Beau Séjour, Glad IJs) en Nele Meirhaeghe (13 Geboden), zal geregisseerd worden door Kaat Beels (Clan, Tabula Rasa, Beau Séjour) en op locatie worden gedraaid in Antwerpen en Gent. Ook zullen er opnames plaatsvinden in de NEP Belgium studios in Londerzeel. De twaalf is een productie van het Vlaamse Eyeworks Film & TV Drama en zal te zien zijn op VRT/één en via Proximus.

Exen
Wanneer de onhandige Gilles vier exen uitnodigt op zijn trouwfeest, barst de bom met zijn verloofde Yasmine. Bert Moerman, Bert Van Dael (Clan, Beau Séjour, De twaalf), Gitte Nuyens en Joost Vandecasteele (We moeten eens praten) schreven samen het scenario van deze serie, die geregisseerd zal worden door Pieter Van Hees (De bende van Jan de Lichte, Generatie B.).

Bart Hollanders, bekend van onder meer Callboys, De Shaq en Dealer, zal de hoofdrol vertolken. Producent is het jonge productiehuis Wilder Content. Distributiepartners zijn DPG Media, Telenet en Streamz.

Fair Trade 2 – De weg terug
Robin De Rover wordt bij de federale politie verbannen naar de Cel Agressie. Ze zoekt weer contact met Patrick ‘de Pater’ Paternoster om de moordenaar van haar vroegere chef Wally Wilson te vinden, maar de Pater heeft zijn eigen agenda. En dan duikt Bob ‘Martino’ Martens terug op.

In de cast van dit tweede seizoen, geschreven en geregisseerd door Marc Punt (Fair Trade 1, Matroesjka’s, Pippa) vinden we namen terug als Ella June Henrard (De kraak, Mijn slechtste beste vriendin), Peter Van den Begin (Studio Tarara, De infiltrant), Jeroen Perceval (Een goed jaar, Red Light), Manou Kersting (Undercover) en Sven De Ridder (Déjà vu, Red Sandra).

DoP Philip Van Volsem (De Familie Claus 1 & 2) zal de serie inblikken, die op locatie zal worden gedraaid in de regio Antwerpen, de Kempen en Gent. Deze Vlaamse serie wordt geproduceerd door Independent Productions en zal te zien zijn op VTM en via Streamz.

Zonder afspraak
De humoristische serie naar de hand van Yahya Terryn (Pathetiek) en Nuran Karaca (Spitsbroers) laat ons kennis maken een Gents gezin van Turks-Algerijnse afkomst. De harmonie in dit gezin wordt ernstig op de proef gesteld als vader Aziz zijn plaats in het kapsalon wil inruilen voor zijn droom om muzikant te worden.

Yahya Terryn zal de serie ook regisseren met onder anderen Ali Can Unal, Souad Boukhatem (De twaalf seizoen 1), Nabil Mallat (Cool Abdoul, De dag) en Tom Vermeir (Grond, De twaalf seizoen 1) in de hoofdrollen. Het Vlaamse productiehuis W2 produceert de serie, die te zien zal zijn via de VRT.

The Swarm
Deze internationale serie gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Frank Schätzing confronteert ons met de impact van de mens op de natuur en zijn omgeving. Na jaren van onophoudelijke vervuiling en doorgedreven klimaatverandering, neemt een ongekende kracht uit de diepte bezit van oceaanwezens en gebruikt ze als een vijandige gastheer om de oorlog te verklaren aan de mensheid.

Luke Watson (Ripper Street, Britannia) en Barbara Eder (Barbarians) zullen deze ecothriller vertalen naar het kleine scherm. De internationale cast omvat namen als Alexander Karim (The Box), Joshua Odjick (Unsettled, Wildhood), Leonie Benesch (Around the World in 80 Days) en Cécile De France (The New Pope).

Voor de indrukwekkende wateropnames van deze serie wordt een beroep gedaan op de gespecialiseerde teams van het Vlaamse LITES Studios, Decosfeer, Movie FX en Eurogrip.

The Swarm is een productie van het Duitse Schwarm TV Production in coproductie met het Vlaamse Bravado Fiction. Betrokken distributiepartners zijn ZDF, France Télévision, Viasat en Hulu Japan.

Draw for Change!
In deze zesdelige documentaireserie nemen vrouwelijke cartoonisten ons via hun tekeningen mee op reis in hun wereld. We maken kennis met hun thuisland en meer specifiek met de uitdagingen waarvoor het staat.

Elke aflevering belicht één specifieke cartooniste en wordt geregisseerd door een gerenommeerde regisseuse die een directe band heeft met het onderwerp en het land, waaronder Karen Vazquez Guadarrama (When the Bull Cried), Laura Nix (Inventing Tomorrow, The Light in Her Eyes), Arya Rothe (A Rifle and a Bag) en Anna Moiseenko (Winter, Go Away!).

Draw for Change! is een productie van het Vlaamse productiehuis Clin d’oeil films in coproductie met het Luxemburgse a_BAHN, het Franse Les films du Balibari en het Nederlandse Submarine. De serie zal te zien zijn op onder meer VRT/Canvas, RTBF en Arte France.

Mobutu
Een vierdelig portret van Joseph-Désiré Mobutu (1930-1997), verteld vanuit een hedendaags perspectief. Hij was een dictator zoals Afrika er zelden één heeft gekend en bleef in Congo tweeëndertig jaar lang aan de macht. Zijn leven lang heeft Mobutu gependeld tussen een Westers neokoloniaal beleid en een drang naar Afrikaanse ‘authenticiteit’.

De serie is van de hand van Joost Vandensande (Terug naar Rwanda), Salomé Ysebaert en Wendy Bashi (Rumeurs du lac) en wordt geregisseerd door Guillaume Graux (Spul, Belga Sport). Producent is het Vlaamse productiehuis Panenka. De serie zal te zien zijn op VRT/Canvas en via Proximus.

De Smurfen
Het geliefde blauwe volkje van de hand van Peyo maakte recent hun comeback op het kleine scherm. Voor dit tweede seizoen van De Smurfen keren we terug naar het Smurfendorp voor gloednieuwe en nog meer waanzinnige avonturen.

Net als het eerste seizoen zal de serie worden geregisseerd door William Renaud (Calimero, A Kind of Magic). Voor de Vlaamse en Engelse mix en dubbing zal een beroep worden gedaan op het Vlaamse Sonhouse Flanders.

De Smurfen is een productie van het Belgische Peyo Productions in coproductie met het Franse Dupuis Edition & Audiovisuel. VRT/Ketnet is eveneens coproducent van de reeks.