Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.05.2021

Sabzian legt VAF-strategie nieuw filmmagazine onder de loep

door Vertigo

Op 3 mei lanceerde het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) een zoektocht naar een nieuw Vlaams filmtijdschrift dat de 65.000 euro jaarlijkse subsidie van het failliete Filmmagie zal krijgen.

Bestaande Vlaamse filmmagazines zoals Vertigo en Sabzian, die samen enkele maanden terug in een open brief reeds hadden aangekaart dat hun subsidies niet volstaan om een echt duurzame werking uit te bouwen, uitten in De Standaard hun bedenkingen bij de plannen en nu heeft Sabzian in een artikel de kwestie andermaal onder de loep gelegd.

Men wijst er onder meer op dat nieuwe spelers slechts tot 7 juni de tijd krijgen om een dossier in de dienen en dus amper een maand de tijd hebben om een realistisch plan voor nieuw tijdschrift op te stellen.

Bovendien vindt Sabzian dat de parameters van de VAF-zoektocht niet correct zijn ten opzichte van de bestaande initiatieven en onderlijnt men dat het nieuwe initiatief meteen ook het best gesubsidieerde Vlaamse filmtijdschrift zou worden en het huidige veld zou kunnen ontregelen.

Daarom pleit Sabzian om het nieuwe tijdschrift van start te laten gaan met een subsidie van maximum 30.000 euro per jaar – het normale plafondbedrag voor projectsubsidies – zodat het op dezelfde manier behandeld wordt als de andere magazines en zich eerst kan ontplooien.

Sabzian vindt dat er met een landschapstekening en een visienota onderzocht moet worden hoe het gat dat Filmmagie achterlaat het beste kan ingevuld worden en waar alle overgebleven spelers nood aan hebben. In afwachting daarvan stelt men voor om de subsidies van Filmmagie te verdelen onder de bestaande initiatieven.

Bron: Sabzian

Lees meer over: