Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.01.2017

Robert De Niro, Alec Baldwin en Cher geven van jetje tijdens anti-Trumpprotest

door Marlies Hamal

Gisterenavond vond de protestactie We Stand United plaats in New York die werd georganiseerd door Mark Ruffalo, Michael Moore en de burgemeester van New York tegen Donald Trump. Ruffalo en Moore konden daarbij rekenen op de aanwezigheid van enkele van hun collega’s uit Hollywood.

Zo gaf acteur Robert De Niro een toespraak voor alle deelnemers, die hij begon met: “Ik ben blij om hier vanavond te mogen zijn samen met jullie allemaal en met mijn overgewaardeerde vrienden.” Na de verwijzing naar Trumps beruchte tweet over actrice Meryl Streep, las De Niro ook nog enkele tweets voor die hij over zichzelf had geschreven in Trump-stijl: “De Niro’s carrière is een ramp. Hij werd niet eens gevraagd voor Godfather 4 en Magnificent Seven. Zielig!” en “De Niro zou zijn Oscars moeten teruggeven. Er werd gesjoemeld met de stemmen. Er is maar één echte Raging Bull en dat is Vladimir Putin.” De Niro noemde Trump tenslotte ook nog “een slecht voorbeeld voor het land en de stad”.

Ook acteur Alec Baldwin was aanwezig en besloot zijn bekende Trump-imitatie boven te halen. Daarbij verwees hij uitgebreid naar Trumps golden shower-schandaal. “Ik wil gewoon even zeggen dat ik hier al de hele tijd in de kou sta. Ik moet dringend plassen”, zei Baldwin in zijn Trump-stem. Maar de acteur had ook een serieuze boodschap voor de deelnemers: “Donald Trump en Steve Bannon en Mike Pence denken allemaal dat we het zomaar zullen opgeven. Maar New Yorkers leggen zich niet zomaar neer bij iets. Zullen we samen vechten? Zullen we ons honderd dagen lang verzetten?”

Tenslotte sprak ook zangeres en actrice Cher de aanwezigen toe. “Ik begrijp waarom sommige mensen zo wanhopig waren dat ze voor deze man kozen. Maar nu is het welletjes geweest. Het is tijd om terug te vechten. Het enige wat ons kan en zal redden, zijn jullie.”

Actrice Barba Streisand was niet op de rally aanwezig, maar schreef voor de website The Huffington Post een essay waarin ze haar ongenoegen over Trump uit. “Hij heeft laten zien dat hij gevaarlijk is en niet geschikt is voor het presidentschap. Beseft hij hoe belangrijk deze job is? Of deed hij alleen maar mee aan de presidentsverkiezingen om het Obama betaald te zetten dat hij ooit grappen over hem maakte tijdens een White House Correspondents’ Dinner? Wilt hij Obamacare afschaffen gewoon omdat het die naam heeft?”

De actrice roept tenslotte iedereen op om actie te ondernemen: “We moeten allemaal waakzaam blijven. Schrijf je senatoren en je afgevaardigden. Doneer aan organisaties die vechten voor gelijke rechten, burgerrechten, persvrijheid, maatregelen tegen klimaatverandering, wapenwetten en gezondheidszorg. Protesteer. Laat je mening horen. Help anderen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Het is ons recht en onze verantwoordelijkheid om onze vrijheid te beschermen en onze landgenoten te helpen.”

Bron: Entertainment Weekly