Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

02.07.2014

Regisseur Paul Mazursky (84) overleden

door Jimmy Van der Velde

Amerikaans acteur en regisseur Paul Mazursky, die in de jaren zestig en zeventig zijn steentje bijdroeg aan de nieuwe wind die door Hollywood waaide, is in Los Angeles overleden aan een hartaanval. De filmmaker was 84 jaar oud. Hij in de vijf Oscarnominaties, waarvan vier voor in de categorie Beste Scenario.

Mazurksy begon zijn filmcarrière als acteur. Hij studeerde onder Lee Strasberg en begon met optredens op televisie en het theaterpodium. Hij maakte zijn debuut met een rolletje in Stanley Kubricks eerste film Fear and Desire (1953). Twee jaar later was hij te zien in het high school-drama The Blackboard Jungle (1955).

Omdat de grote doorbraak als acteur uit bleef, kroop hij in de sixties in de regisseursstoel. In 1969 maakte hij Bob & Carol & Ted & Alice, een film die perfect paste binnen de sfeer van de toenmalige seksuele revolutie. In de jaren zeventig kende de cineast zijn grootste successen met Blume in Love (1973), Harry and Tonto (1974) en An Unmarried Woman (1978). In 1988 behaalde hij nog een bescheiden succes met het bitterzoete Enemies: A Love Story. In zijn latere levensjaren dook hij nog sporadisch op in films.

Mazursky zal vooral herinnerd worden als een begaafd scenarioschrijver die met plezier thema’s als trouw, psychotherapie en scheiding behandelde.

 

Bron: Variety

@TheJimeister