Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.02.2022

Regisseur Oscargenomineerde docu over Oekraïne reageert op Russische inval

door Vertigo

Evgeny Afineevsky, de regisseur van de Oscargenomineerde Netflix-documentaire Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom, heeft gereageerd op de Russische inval van Oekraïne.

Winter on Fire gaat over de Euromaidan-betogingen uit 2013 en 2014 tegen de poging van de voormalige en pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovitsj om de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne tegen te houden.

“Netflix zou de film opnieuw moeten promoten,” zegt Afineevsky. “De belangrijkste les die we uit Winter on Fire kunnen trekken is dat Oekraïne opkomt voor waar het in gelooft en één front vormt tegen zijn vijanden.”

Janoekovitsj werd door de Euromaidan-betogingen gedwongen om af te treden en volgens Afineevsky staat de Russische president Vladimir Poetin mogelijk hetzelfde te wachten als hij de oorlog verliest.

De regisseur voegt er echter aan toe dat Poetin zijn eigen lessen heeft getrokken uit de betogingen. “Poetin kan de harten van de Oekraïners niet veroveren, maar hij is op zoek naar een manier om het land terug te krijgen. Hij is bezorgd om zijn grondgebied, niet om mensen.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: