Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

24.03.2022

Moon Knight-regisseur kritisch voor weergave Egypte in Wonder Woman 1984

door Vertigo

De regisseur van de aankomende Marvelreeks Moon Knight, Mohamed Diab, stelde oorspronkelijk voor om de reeks heel hard op Egypte te laten focussen. Hij vindt dat zowel het land als de cultuur doorheen de Hollywoodgeschiedenis nooit authentiek in beeld werd gebracht:

“In Westerse cinema wordt de Egyptische cultuur altijd exotisch getoond door een specifieke bril. Dat heet oriëntalisme. Het ontmenselijkt ons. We zijn altijd naakt, of sexy, of slechterikken, of over the top.”

Wonder Woman 1984 noemt Diab het recentste voorbeeld van dat soort oriëntalisme. De film had een scène die zogezegd in Egypte plaatsvond, maar een beeldtaal gebruikte die door sommigen als stereotiep werd veroordeeld.

Diab: “Je ziet Caïro nooit in films. Het is altijd Jordanië, Marokko of zelfs Spanje. Dit maakt ons echt boos. Ik herinner me dat ik in Wonder Woman 1984 een grote scène in Egypte. Die was werkelijk schandalig. Een sjeik? Dat sloeg nergens op! Egypte leek in de film op een land uit de middeleeuwen. Het leek wel een woestijn.”

Bron: IndieWire