Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.03.2021

Recensie Zack Snyder’s Justice League

door Vertigo

Het verhaal achter Zack Snyder’s Justice League, de director’s cut van Justice League beter bekend als de Snyder Cut, is een film op zich waard. De regisseur keerde zijn superheldenepos in 2017 de rug toe na de zelfmoord van zijn dochter en werd vervangen door Joss Whedon. Justice League moest DC’s antwoord op diens Marvel-hit The Avengers worden, maar werd een flop bij zowel pers als publiek. Na een jarenlange campagne van Snyders fans om zijn versie van de film te zien te krijgen, kreeg de cineast de kans om die te verwezenlijken.

Hoewel de Snyder Cut vier uur duurt – dubbel zo lang dus als de bioscoopversie – is het verhaal niet drastisch veranderd. De plot draait nog steeds rond Batman (Ben Affleck) die samen met Wonder Woman (Gal Gadot), Aquaman (Jason Momoa), The Flash (Ezra Miller) en Cyborg (Ray Fisher) een superheldenteam vormt om te voorkomen dat de buitenaardse slechterik Steppenwolf (Ciarán Hinds) onze planeet verovert.

In tegenstelling tot Whedons versie zet de Snyder Cut echter de individuele en collectieve beweegredenen van de superhelden in de verf. Vooral Cyborg steelt de show als een complexe en tragische figuur die op zoek is naar een nieuw doel nadat hij in een halve robot werd omgevormd. The Flash zorgt dan weer voor het emotioneelste moment tijdens de grondig herwerkte finale.

Zelfs Steppenwolf komt beter uit de verf, niet in het minst door de toevoeging van zijn baas Darkseid. De dreiging die van de kosmische opperschurk uitgaat, geeft de helden een duidelijkere reden om hun krachten te bundelen en hun strijdmakker Superman (Henry Cavill), die in Batman v Superman het loodje legde, weer tot leven te wekken.

Snyder maakt ook komaf met Whedons aanpassingen, waaronder de beruchte scènes waarin Cavills Mission: Impossible-snor digitaal werd verwijderd. Sommige zaken hadden echter mogen blijven. Zo ontbreekt Batmans krachtige speech waarin hij een bange Flash tijdens een reddingsactie adviseert om één persoon te redden jammer genoeg.

Verder maakt Snyder net zoals in zijn comicverfilmingen 300 en Watchmen rijkelijk gebruik van slow motion, wat de al lange film nog langer doet aanvoelen. Ook de schijnbaar arbitraire opdeling in hoofdstukken draagt amper iets bij.

Zack Snyder’s Justice League smaakt hoe dan ook naar meer en de epiloog, die uit een aantal Marvel-achtige post-credits-scènes bestaat, schetst een opwindende visie voor een toekomst van het DC-filmuniversum die nooit verwezenlijkt zal worden.

Eindconclusie: best jammer dat de Snyder Cut de geschiedenis zal ingaan als een curiosum in plaats van een blauwdruk voor wat had kunnen zijn.

> Klap

Zack Snyder grijpt de kans om zijn versie van Justice League te verwezenlijken met beide handen door de bioscoopversie te strippen van de typische Joss Whedon-elementen en uitgebreid te pimpen met kenmerkende Snyder-toetsen zoals slow motion, maar ook met meer aandacht voor de personages. DC heeft eindelijk zijn antwoord op Marvels The Avengers.

Regie Zack Snyder
Cast Ben Affleck, Gal Gadot, Ray Fisher
Speelduur 4u02
Vanaf 18 maart op jouw scherm