Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.03.2021

Cameramagiër Nicolas Karakatsanis openhartig over Cruella-hindernissen en Marvel-beperkingen

door Vertigo

De Belgische director of photography Nicolas Karakatsanis (Linkeroever, Rundskop) blikte met Disneys Cruella, een oorsprongsverhaal over 101 Dalmatiërs-slechterik Cruella de Vil (Emma Stone), zijn duurste film ooit in.

“Dat betekent in de eerste plaats dat alles kan,” zegt Karakatsanis aan De Standaard. “Dat verandert je creativiteit, je manier van denken.”

“Je kunt na afloop niet zeggen: hadden we meer tijd gekregen of meer geld, dan was het ­beter geweest,” vervolgt hij. “Als alles kan, kun je je achteraf nergens achter verbergen.”

Cruella werd geregisseerd door Craig Gillespie, met wie Karakatsanis samenwerkte aan I, Tonya. Gillespie wilde Karakatsanis er opnieuw bij voor Cruella, maar dat zag Disney aanvankelijk niet zitten.

“Ze waren niet zeker of ik dat wel zou kunnen, die opnames op gigantische filmsets in een studio,” zegt Karakatsanis. “Dat is een risico en daar houden ze in Hollywood niet van. Die zouden het liefst van al de uiteindelijke film al zien nog voor je hem hebt gedraaid.”

Uiteindelijk liet Disney zich overtuigen en mocht Karakatsanis volledig zijn zin doen: “De persoon die mijn aanstelling blokkeerde, is de eerste dag op me toegestapt. Hij zei: ‘Ik was ­degene die het spel hard speelde, maar nu heb je honderd procent mijn vertrouwen.'”

Voor Cruella week Karakatsanis echter af van de donkere stijl die hij voor Linkeroever en Rundskop hanteerde en hem de bijnaam ‘prince of darkness‘ opleverde.

Cruella past bij mijn smaak en stijl, maar dit was geen film die vroeg om de donkere fotografie van Rundskop,” vertelt hij. “Ik heb ook geen zin om mijn leven lang hetzelfde te doen. Ik pas me aan de film aan, zolang ik maar een eigen bijdrage kan leveren aan het beeld.”

“Als ze me zouden vragen voor een Marvel-film, zou ik vriendelijk bedanken,” vervolgt hij. “Marvel is een fabriek. Die films moeten almaar minder kosten en almaar meer opbrengen.”

Hoewel Marvel een onderdeel is van Disney, zegt Karakatsanis dat het er bij Cruella helemaal anders aan toe ging. Telkens als je dacht: dit gaat te donker of heftig voor Disney zijn, haalde het toch de eindmontage,” zegt hij.

“Zo werkt het niet bij Marvel,” vervolgt hij. “Daar zeggen de producenten: dit wordt het. En je mag blij zijn dat je ‘actie’ mag roepen op de set, want als jij het niet doet, huren ze wel iemand anders in.”

Karakatsanis zegt dat hij gevraagd werd om Deadpool in te blikken, maar paste. “Ik vond het script grappig, maar de film hing aaneen van de special effects. Alles gebeurde met de computer. Wat is dan nog mijn rol als cameraman?”

Cruella haalt eind mei de zalen en volgens Karakatsanis is dat aan Gillespie en Stone te danken. “Disney wou de film op Disney+ gooien, maar Craig en Emma Stone zagen dat absoluut niet zitten,” zegt hij.

“Het is dankzij hun verzet dat de film toch zal uitkomen in de bioscoop,” vervolgt hij. “Ook al zal de box-office nooit zijn als in andere jaren.”

Bron: De Standaard