Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.11.2017

Recensie You Were Never Really Here

door Chris Craps

Naast Kathryn Bigelow en Jane Campion is de Schotse Lynne Ramsay een van de boeiendste filmmaaksters van het moment. Ze weet als geen ander hoe je genrefilms een heel eigen karakter kan geven. Was je al in de wolken van We Need to Talk About Kevin, dan zal You Were Never Really Here je helemaal wegblazen.

Ramsays nieuwste, gebaseerd op een kortverhaal van columnist, auteur en scenarist Jonathan Ames, volgt de huurmoordenaar Joe (Joaquin Phoenix), een Irak-veteraan met mentale problemen die kinderen uit pedofiele netwerken bevrijdt en de schurken hun verdiende loon geeft door hen te bewerken met zijn favoriete wapen: een hamer. Om de enige persoon waar hij van houdt te beschermen – zijn moeder – doet Joe alles om zijn ‘professioneel’ leven en zijn privéleven gescheiden te houden. Maar bij een nieuwe opdracht loopt alles fout en wordt Joe zelf opgejaagd wild.

Het verhaal kan je niet bepaald origineel noemen. Ramsay gebruikt de premisse én het genreaspect echter om er een karakterstudie aan op te hangen. De persoonlijkheid van Joe bevat duidelijk echo’s van de protagonist van John Boorman-klassieker Point Blank en de antihelden uit Paul Schrader-films  als Hardcore, Light Sleeper en vooral Taxi Driver. Ramsay is in tegenstelling tot haar collega’s niet geïnteresseerd in hoe Joe zijn zaakjes oplost, maar in een dissectie van zijn beschadigde ziel.

Het briljante aan Ramsays aanpak zit hem in het uitgepuurde. De cineaste geeft je een minimum aan informatie, net genoeg om je een beeld te vormen van de immense tragiek die in Joe borrelt. Ramsay heeft alle ballast weggemonteerd, zoals een slager alle vet van een bot schraapt. Het is dan ook geen toeval dat de film slechts 95 minuten duurt en dat sommige nevenpersonages bijna geen dialogen hebben.

De filmische finesse van Ramsay wordt bovendien op een geweldige manier ondersteund door de doordringende score van Radiohead-wonderboy Jonny Greenwood, het fascinerend camerawerk van nieuwkomer Thomas Townend en vooral de fenomenale vertolking van Phoenix. Het zou me niks verbazen indien Joe een even legendarisch filmpersonage wordt als Travis Bickle.

Wat mij betreft mag Phoenix volgende jaar de Oscar voor de beste mannelijke hoofdrol krijgen en Ramsay het beeldje voor de beste regie. Wat een film!

>>Klap

Joaquin Phoenix gaat Travis Bickle uit Taxi Driver achterna in deze donkere stadsthriller van We Need to Talk About Kevin-cineaste Lynne Ramsay over een mentaal getroebleerde huurmoordenaar die jonge meisjes uit de handen van pedofielen redt.

Regie Lynne Ramsay
Cast Joaquin Phoenix, Alessandro Nivola, John Doman
Speelduur 1u35
Vanaf 15 november in de bioscoop