Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

17.09.2019

Recensie Tolkien

door Chris Craps

Zou je een biografie over J.R.R. Tolkien willen lezen na het lezen van de Lord of the Rings-trilogie? Misschien. Zou je dat willen doen na het bekijken van deze biopic? In geen geval! Best jammer, want het levensverhaal van een man die barstte van de fantasie, zou juist een aanzet moeten zijn om meer over hem te weten te komen.

Je hoeft slechts een korte tekst over het leven van Tolkien te lezen om te beseffen dat hij veel complexer was dan hoe hij in deze film wordt geportretteerd. De Fins-Amerikaanse regisseur Dome Karuskoski (Tom of Finland) en zijn scenaristen focussen zich vooral op twee aspecten van zijn leven: zijn relaties met zijn vrouw Edith Bratt en zijn schoolmakkers die tijdens WO I met hem naar het front trokken. De romance tussen Tolkien (Nicholas Hoult) en Bratt (Lilly Collins) is de interessantste verhaallijn, maar de grote liefde tussen de twee komt niet uit de verf omdat beide figuren te geïdealiseerd worden voorgesteld.

De fellowship die Tolkien en zijn maten oprichtten, blijft dramatisch zwak en hangt te los van het liefdesverhaal. Bovendien werkt de flashbackstructuur niet. De hele tijd heen en weer springen in de tijd komt eentonig over en heeft geen enkel doel – tenzij om op een zeer simplistische manier momenten uit het leven van Tolkien te linken met The Hobbit en The Lord of the Rings.

Wanneer je een scène uit Tolkien op zich ziet, lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Hoult acteert ingetogen, de production design en de kostuums ogen verzorgd en de score van Thomas Newman mag er zijn. De film had echter een sterker scenario verdiend en bovenal een andere benadering.

>>Klap                                                                                                              

De Fins-Amerikaanse regisseur Dome Karuskoski (Tom of Finland) schetst in deze biopic het liefdesleven, de vriendschappen en de persoonlijkheid van schrijver J.R.R. Tolkien die een impact hebben gehad op het schrijven van The Lord of the Rings. In het verlengde van Finding Neverland en Testament of Youth.

Regie Dome Karuskoski
Cast Nicholas Hoult, Lily Collins, Colm Meaney
Speelduur 1u52
Vanaf 18 september in de bioscoop