Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.01.2020

Recensie The Whistlers

door Vertigo

In het verleden tekende de Roemeens cineast Corneliu Porumboiu voor bittere, sarcastische arthousefilms als 12:08 East of Bucharest en Police, Adjective. Diezelfde man schotelt ons nu The Whistlers voor, een kleurrijke en min of meer toegankelijke zwarte komedie annex neonoir. Zijn visitekaartje voor een internationale carrière?

Centraal staat Cristi (Vlad Ivanov), een corrupte politieman die naar La Gomera, het kleinste van de bewoonde Canarische Eilanden, reist om er de lokale fluittaal Silbo Gomero te leren, het ideale communicatiemiddel voor criminelen om de politie te slim af te zijn. Een en ander heeft te maken met een femme fatale genaamd Gilda (Catrinel Marlon).

The Whistlers is duidelijk Porumboiu light: de opbouw van het script, het absurde verhaal, de gratuite seks, de droge humor, de genreclichés, de oppervlakkige personages en de geestige maar niet altijd geloofwaardige wendingen staan even ver van de Roemeense New Wave als het door Godard beïnvloedde Pulp Fiction van de Franse Nouvelle Vague.

Porumboiu weet echter nog steeds wat subtekst is: iedereen is een potentiële ‘whistleblower’, terwijl iedereen ook bang is om écht te praten. Ambiguïteit en hebzucht zijn de norm in deze troebele wereld waarin alle communicatie vervormd wordt. Enigszins jammer is de lichtheid waarin de regisseur zijn donkere wereldbeeld dompelt, want daardoor lijkt hij zijn materie nooit serieus te nemen. Resultaat: leuk kijkvoer, maar nooit echt beklijvend.

>>Klap

De Roemeense cineast Corneliu Porumboiu bewijst met deze tragikomische neonoir over een corrupte flik die een fluittaal moet leren op het Canarische Eiland uit de titel dat hij ook intelligente commerciële cinema kan maken. Licht als Ocean’s Eleven, droogkomisch als Jackie Brown.

Regie Corneliu Porumboiu
Cast Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Augusti Villaronga
Speelduur 1u37
Vanaf 15 januari in de bioscoop

Lees meer over: