Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.11.2019

Recensie The Room

door Chris Craps

De aanzet van het Belgisch-Frans-Luxemburgse The Room – niet te verwarren met de Tommy Wiseau-ramp uit 2003 – doet een beetje denken aan de Twilight Zone-aflevering The Box. Nadien volgen echo’s van de Frankenstein-variant Splice en zelfs Cronenbergs The Brood. Wie dol is op een psychologische horrorfilm die af en toe richting zwarte komedie neigt, weet waar naartoe.

Kate (Olga Kurylenko) en Matt (Kevin Janssens), een koppel uit New York, verhuizen naar een oud huis op het platteland. In het pand ontdekken ze achter het versleten behang een verborgen kamer. Wanneer Matt op een avond de slaap niet kan vatten en in die ruimte toevallig de hoop uitspreekt op een flinke borrel, krijgt hij die. Een tweede kan hij ook krijgen. En 100.000 dollar ook. Zelfs het zelfportret van Van Gogh kan zonder problemen tevoorschijn getoverd worden. Kate krijgt het eerst op haar heupen wanneer Matt haar over zijn ontdekking vertelt, maar een minuut later kan ook zij haar geluk niet op. Na een tijdje blijkt echter dat er een aantal regels verbonden zijn aan alles wat de kamer ‘produceert’.

De tweede film van Christian Volckman laat zich vlot bekijken, vooral omdat de Franse regisseur en zijn scenaristen een aantal interessante keuzes maakten en de destructieve spiraal waarin de protagonisten belanden tot in het absurde hebben uitgewerkt. Op een bepaald moment denk je even dat ze zich in hun morality tale zullen verslikken, maar dan komen ze toch weer aandraven met een volgende verrassende wending. Volckman is bovendien zo verstandig om geen verdere uitleg te geven over het waarom van de kamer. Die is er, punt. Maar hij gaf er wel een interessante logica mee die pas in het laatste half uur onthuld wordt.

Waar The Room minder goed scoort, is de karakterontwikkeling van de personages. Kate en Matt lijken in het eerste half uur lege hulzen. Kurylenko en Janssens houden zich echter overeind en als de scheppingen van de kamer absurder beginnen te worden, dan krijgen de personages meer inhoud. 

Volckman is misschien nog geen Cronenberg, maar The Room is best een interessant visitekaartje van een cineast met ideeën en een overduidelijke liefde voor genrecinema met een absurd kantje.

>>Klap

Echtpaar Olga Kurylenko en Kevin Janssens ontdekken in dit moderne sprookje dat hun nieuwe huis een verborgen kamer heeft, die hen geeft wat ze maar wensen. Daar zijn echter een paar regels aan verbonden. Deze Belgisch-Frans-Luxemburgse productie smeert een sausje van Cronenbergiaanse horror over een Twilight Zone-verhaal à la The Box.

Regie Christian Volckman
Cast Olga Kurylenko, Kevin Janssens,
Speelduur 1u40
Vanaf 6 november in de bioscoop