Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

04.11.2019

Recensie-telex: Zombieland: Double Tap, Midway & J’ai perdu mon corps

door Chris Craps

Zombieland: Double Tap

Tien jaar na Zombieland keert regisseur Ruben Fleischer terug voor een vervolg op zijn horrorkomedie. Ditmaal gaan Tallahassee (Woody Harrelson), Columbus (Jesse Eisenberg) en Wichita (Emma Stone) in een door zombies overspoeld Amerika op zoek naar Little Rock (Abigail Bresslin), die op sleeptouw werd genomen door een slacker. Veel verhaal is er niet meer, maar de relativerende toon en enkele geslaagde grappen zorgen ervoor dat je net niet in slaap valt.

Regie Ruben Fleischer
Cast Emma Stone, Woody Harrelson, Jesse Eisenberg
Speelduur 1u39
Vanaf 6 november in de bioscoop

Midway

Roland Emmerich reconstrueert 43 jaar na de vervelende maar succesvolle biocoopbewerking van Jack Smight opnieuw de slag bij Midway in een 100 miljoen dollar kostende productie vol CGI-explosies. In tegenstelling tot het verwante Pearl Harbor van Michael Bay houdt Emmerich zich aan de feiten, wat zijn lesje geschiedenis vooral interessant maakt voor scholieren die zopas over de Amerikaanse betrokkenheid bij WO II hebben geleerd. Dit moet overigens de eerste oorlogsfilm zijn waar in heel eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd waarom Japan Amerika aanviel. Vanzelfsprekend kan de regisseur van Independence Day en The Patriot het niet laten om patriottischer uit de hoek te komen dan John Wayne. Anno 2019 komt dat niet alleen oubollig, maar ook misplaatst over.

Regie Roland Emmerich
Cast Aaron Eckhart, Ed Skrein, Patrick Wilson
Speelduur 2u18
Vanaf 6 november in de bioscoop

J’ai perdu mons corps

De Grand Prix-winnaar van de Semaine de la Critique-nevensectie in Cannes werd dit jaar toegekend aan deze knappe animatiefilm van Jérémy Clapin. Hij vertelt op een zeer gestileerde manier met een mix van digitale en klassieke animatie een sprookje over een afgehakte hand die op zoek gaat naar zijn eigenaar, terwijl deze het meisje van zijn dromen tracht te zoeken. De combinatie van surrealistische horror en romantiek roept een sfeer van verlies en melancholie op. Op het einde word je als toeschouwer nog getrakteerd op een poëtische noot die je niet zag aankomen.

Regie Jérémy Clapin
Cast Hakim Faris, Victoire Du Bois, Patrick d’Assumçao
Speelduur 1u21
Vanaf 6 november in de bioscoop