Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.08.2021

Recensie The Night House

door Chris Craps

Beth (Rebecca Hall), een vrouw die in haar jeugd een bijna-doodervaring had, heeft net haar echtgenoot verloren. De man schoot zich, waarschijnlijk in een depressie, door het hoofd. Beth brengt nu eenzaam en alleen de avonden door in het door haar overleden echtgenoot ontworpen huis aan een groot meer. ‘s Nachts begint zich echter een mysterieuze entiteit te manifesteren. Is het de geest van haar overleden echtgenoot? Of heeft Beth een nachtmerrie waarin de grens tussen droom en realiteit vervaagt?

The Night House van David Buckner (The Ritual) kondigt zich aan als een vrij conventionele spookhuishorrorfilm, maar de scenaristen zijn zo slim om niet meteen in hun kaarten te laten kijken. Is Beth het slachtoffer van gaslighting – denk aan de klassieker van George Cukor met Ingrid Bergman – of loopt er een vreemd wezen rond zoals in The Grudge, of zijn de verschijningen het product van een gekwelde geest zoals in The Innocents van Jack Clayton? Zelfs naar het einde toe blijft het raden naar de juiste toedracht. En wanneer de eindgeneriek over het scherm scrolt, zullen er zeker toeschouwers zijn die zich nog steeds afvragen wat ze nu juist gezien hebben.

Niet dat The Night House al te hermetisch is, maar er wordt zo’n interessante en originele draai aan het genre gegeven dat je een kleine inspanning moet leveren om het verhaal ‘met de juiste ogen te bekijken’. Er zijn trouwens genoeg visuele sleutels – zelfs vanaf de eerste beelden – om dat te doen. Of je de oplossing van het mysterie ook zal appreciëren, hangt echter van je smaak af, maar vermoedelijk zullen fans van rechttoe, rechtaan horror zoals Insidious en andere Blumhouse-producties ontgoocheld zijn.

Buckner heeft immers geen film gemaakt die het moet hebben van makkelijke shockeffecten, klapperende luiken, gutsende slagaders en monsterlijke demonen. The Night House mikt helemaal op sfeer en gebruikt het gezichtspunt van de protagonist als een filter om het ‘bovennatuurlijke’ op te roepen of het onzichtbare zichtbaar te maken. De ster van de film is echter niet het originele script, maar Hall. De actrice trekt alle registers open om van haar personage een complex iemand te maken. The Night House geeft haar het ideale platform om te tonen wat voor een veelzijdige actrice ze wel is.

Een van de betere huiverfilms van het jaar.

>>Klap

The Ritual-regisseur David Buckner geeft in deze spookhuisthriller Rebecca Hall het perfecte podium om haar veelzijdigheid te tonen als een getormenteerde weduwe die in het door haar overleden echtgenoot gebouwde huis vreemde dingen waarneemt. In de lijn van Gaslight, The Innocents en Mama, maar toch anders.

Regie David Buckner
Cast Rebecca Hall, Sarah Goldberg, Vondie Curtis-Hall
Speelduur 1u50      
Vanaf 18 augustus in de bioscoop

 

Lees meer over: