Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

29.06.2021

Recensie The Mole Agent

door Ruben Nollet

Vergeet Tom Cruise en zijn Mission: Impossible-franchise: de boeiendste geheime agent die we sinds lang in de bioscopen hebben ontmoet, heet Sergio en is 83. Op een dag wordt zijn aandacht getrokken door een zoekertje in de krant: ‘Volwassen man gezocht. Gepensioneerd, tussen 80 en 90 jaar oud. Onafhankelijk, in goeie gezondheid, discreet en met kennis van technologie. Om op onderzoek te gaan. Beschikbaar om drie maanden lang buitenshuis te wonen.’ 

De werkgever van dienst, A&A Invepriv, is een privédetectivekantoor met een bijzondere opdracht. Een van hun klanten maakt zich zorgen dat haar moeder, die in een rusthuis woont, het slachtoffer is van diefstal en andere vormen van misbruik. Dus heeft de chef van het detectivebureau het plan opgevat om een mol in het rusthuis te laten infiltreren. Die moet ongezien het leven in de instelling onderzoeken en op geregelde tijdstippen verslag uitbrengen via een smartphone.

Vandaar: ‘kennis van technologie’, wat meteen al een kolossale struikelblok vormt voor de meeste kandidaten. Sergio, die de job uiteindelijk te pakken krijgt, is ook niet bepaald een krak, maar hij houdt een smartphone bij manier van spreken alvast niet ondersteboven. De hilarische sollicitatiegesprekken zetten in de eerste minuten meteen al de toon en regisseur Maite Alberdi houdt die lichtvoetigheid de hele film vol. Dat ze gretig speelt met de clichés van het detectivegenre, draagt daar zeker ook toe bij, net als de eenvoudige charme die Sergio uitstraalt – en die enorm in de smaak valt bij de dames in het rusthuis.

De grote krachttoer van The Mole Agent is echter dat Alberdi haast ongemerkt een schrijnende kritiek in haar film laat sluipen – en het is niet de aanklacht die je verwacht. Sergio slaagt met brio in zijn missie, maar de veelzeggende conclusie die hij bereikt, zet iedereen op het verkeerde been en doet de kijker diep nadenken over de rol en het nut van rusthuizen. En over hoe belangrijk het is om te kunnen luisteren. 

>>Klap

Een vriendelijke, 83-jarige weduwnaar wordt door een privédetective ingehuurd om mogelijke wantoestanden in een rusthuis te onderzoeken. Tragikomische Chileense fly-on-the-wall- documentaire à la Almost Home. 

Regie Maite Alberdi
Cast Sergio Chamy, Rómulo Aitken, Marta Olivares
Speelduur 1u27
Vanaf 30 juni in de bioscoop

Lees meer over: