Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

03.08.2021

Recensie The Green Knight

door Chris Craps

Ah, The Green Knight: eindelijk nog eens een forse ridderfilm, zul je misschien denken. Fans van First Knight en King Arthur zullen echter schrikken, want scenarist-regisseur David Lowery (Ain’t Them Bodies Saints, The Old Man & the Gun) is voor een onvervalste arthouse-aanpak gegaan.

Lowery haalde de grote lijnen van het verhaal uit het 14e-eeuwse gedicht Sir Gawain and The Green Knight. Gawain is de neef van koning Arthur die zich kandidaat stelt om een uitdaging van de mysterieuze Groene Ridder te aanvaarden. Hij mag zijn tegenstander een slag toedienen, maar dan moet hij exact een jaar later naar de Groene Kappel reizen waar het ‘spel’ omgekeerd wordt gespeeld. De enigmatische ridder wordt onthoofd, maar zet zijn hoofd terug op zijn schouders en verdwijnt. Een groot probleem voor Gawain, die zich aan de afspraak moet houden.

In tegenstelling tot in het bronmateriaal is Gawain (Dev Patel) in het begin van de film geen nobele ridder, maar een losbol die een buitenkans ziet. Dat geeft Lowery de mogelijkheid om Gawain een psychologische evolutie te laten doormaken. Hij vertelt de legende ook anekdotisch, als een middeleeuwse odyssee vol schijnbaar losstaande episodes. Op bepaalde momenten heeft The Green Knight zelfs wat weg van Alice in Wonderland.

Wie het oude verhaal een beetje kent, zal merken dat de mythische personages (koning Arthur, Guinevere, Morgan le Fay) niet bij naam worden genoemd. Daarnaast ging Lowery voor een kleurenblinde casting door twee hoofdrollen te geven aan acteurs met Indische roots (Dev Patel en Sarita Choudhury). Niet dat het veel uitmaakt, want het betreft hier uiteraard geen historisch document, maar het vertelt wel iets over hoe de regisseur de mythe tracht te moderniseren of te boetseren tot een droom.

De grootste verrassing houdt Lowery voor de allerlaatste scène, waarin hij de toeschouwer uitdaagt om zelf een conclusie te trekken over wat The Green Knight nu eigenlijk wil vertellen. Van klassieke Hollywoodcinema is dan absoluut geen sprake meer, van complexe droomcinema – zie ook sommige films van Louis Malle, David Lynch en Robert Eggers – des te meer.

>>Klap

David Lowery (The Old Man & the Gun) herwerkt het 14e-eeuwse gedicht Sir Gawain and The Green Knight over de neef (Dev Patel) van koning Arthur die een dodelijke belofte moet nakomen tot een middeleeuwse odyssee die meer weg heeft van Alice in Wonderland dan van Excalibur.

Regie David Lowery
Cast Dev Patel, Alicia Vikander, Joel Edgerton
Speelduur 2u10
Vanaf 4 augustus in de bioscoop