Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.04.2018

Recensie The Death of Stalin

door Steven Tuffin

Wanneer in The Death of Stalinde kopstukken van de Communistische Partij vaststellen dat de grote Sovjetleider Jozef Stalin heel ziek of misschien wel dood is, zegt een dienstvaardige apparatsjik dat ‘the best doctor’ moet komen. Waarop een collega droog reageert: “All the best doctors are in the gulag or dead.” Galgenhumor was nog nooit zo letterlijk als in deze film van de Brit Armando Iannucci (The Thick of It, Veep)

De voornaamste intrige van deze historische komedie – die het niet al te nauw met de waarheid neemt – is de confrontatie tussen Khrushchev (Steve Buscemi), de sluwe topman van de Communistische Partij, en Beria, de monsterlijke baas van de geheime dienst. Khrushchev weet de narcistische, maar niet al te snuggere vice-premier Malenkov (Jeffrey Tambor) handig te bespelen, krijgt buitenlandminister Molotov (Michael Palin) aan zijn kant en kan rekenen op de steun van de meedogenloze legerleider Zhukov (Jason Isaacs); die nog een eitje met Beria te pellen heeft.

De vele personages zijn karikaturen van bestaande figuren, maar de acteurs hoeven geen overdreven dingen te doen. De situatie op zich was al gek genoeg om je te doen lachen terwijl je huivert. Zo dwong Stalin de topmensen van de Communistische Partij elke avond dezelfde westerns te bekijken in zijn gezelschap, in vol besef dat ze tegelijk doodmoe en doodsbang waren.

Als zwarte komedie is The Death of Stalinenorm geslaagd, als cinematografisch pareltje niet bepaald. De regie van Iannucci beperkt zich tot een losse televisiestijl, die vooral de acteurs in de verf moet zetten. Grote cinema is dit dus zeker niet. Maar komedie functioneert vaak beter door eenvoud in de vormgeving. Trouwens, heeft iemand ooit geklaagd dat de eerste Monty Python-films er slordig uitzagen?

>>Klap

Humor en huiver gaan hand in hand in dit zwartkomisch verslag van hoe Khrushchev na de dood van Stalin de macht naar zich toetrok. Steve Buscemi, Michael Palin en nog meer karakterkoppen vormen de kern van een ensemblekomedie die je zou kunnen omschrijven als Monty PythonGoes to the Kremlin.

Regie Armando Iannucci
Cast Steve Buscemi, Michael Palin, Olga Kurylenko
Speelduur1u47
Vanaf 18 april in de bioscoop