Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.09.2019

Recensie The Best of Dorien B.

door Ruben Nollet

Je kent ongetwijfeld coming-of-agefilms waarin jonge mensen door bepaalde ervaringen de wijsheid en de moed vergaren die ze nodig hebben om het Echte Leven te trotseren. Wel, The Best of Dorien B., de eerste langspeler van Anke Blondé, is een coming-of-middle-agefilm.

Het titelpersonage is namelijk 36 jaar en op het eerste gezicht staat haar leven mooi op de rails. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen met een man die haar vaak liefdevolle koosnaampjes als ‘baby’ toefluistert, ze geniet van alle comfort dat ze zich kan wensen omdat haar partner zijn boterham goed verdient in de academische wereld en zelf heeft ze de goed draaiende dierenartsenpraktijk van haar vader overgenomen.

Niets om over te klagen, denkt de gemiddelde Vlaming dan, maar Dorien voelt dat er iets niet juist zit. Het stoort haar steeds meer dat iedereen haar aanwezigheid als vanzelfsprekend beschouwt en dat niemand zich afvraagt wat zij wil. Als ze in de krant een artikel ziet over ‘een zwart gat van ongekende grootte’, weet ze precies wat ze zich daarbij moet voorstellen. En dan krijgt ze na een routineuze mammografie te horen dat ze een knobbel in haar borst heeft. 

Het lijkt allemaal niet om te lachen, maar het scenario dat Blondé samen met Jean-Claude van Rijckeghem op papier heeft gezet, kiest resoluut voor een lichtvoetige toon. Het zwaard van Damocles dat na het nieuws over de knobbel boven Doriens hoofd hangt, is nochtans lang niet het enige onheil dat door de film spookt. Blondé gaat er echter van uit dat een dosis humor die duisternis extra in de verf zet. Dat klopt ook, al was dat nog beter gelukt als sommige grapjes niet zo geforceerd hadden geklonken. 

Waar The Best of Dorien B. wel perfect in de roos mikt, is de keuze van de hoofdactrice. En daar staat of valt een film als deze uiteindelijk mee. Blondé was tot nu toe vooral aan de slag als castingverantwoordelijke, vooral voor Felix van Groeningen. Die neus voor talent leidde haar in dit geval naar Kim Snauwaert, een beeldend kunstenaar die nooit eerder te zien was in een langspeelfilm. Zij neemt The Best of Dorien B. op de schouders alsof het haar lievelingsrugzak is. 

>>KLAP

Een 36-jarige vrouw komt tot de vaststelling dat haar goed georganiseerde leven één grote leugen is. Het regiedebuut van Anke Blondé is een dartele tragikomedie over moeilijke onderwerpen, een soort Bridget Jones’ Diarymet meer hersenen.

Regie Anke Blondé
Cast Kim Snauwaert, Jelle De Beule, Dirk Van Dijck
Speelduur 1u46
Vanaf 11 september in de bioscoop