Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.10.2021

Recensie-telex: Un monde, Halloween Kills & The United States vs. Billie Holiday

door Chris Craps

Un monde

De debuterende Brusselse cineaste Laura Wandel schetst in een lagere school een boeiend conflict dat zich manifesteert wanneer de kleine Nora getuige is van een jongen die haar oudere broer Abel meedogenloos pest. Nora wil dat melden aan hun vader, maar Abel verkiest zich stoer houden. Hij keert zich zelfs tegen zijn zusje.

Wandel toont dat de speelplaats een wreedaardige jungle kan zijn die volledig ontsnapt aan het waakzame oog van het onderwijzende personeel. Schatplichtig aan het sociaalrealisme van de gebroeders Dardenne en vooral in de tweede helft echt fascinerend.

Regie Laura Wandel
Cast Maya Vanderbeque, Günter Duret, Laura Verlinden
Speelduur 1u13
Vanaf 20 oktober in de bioscoop

 

Halloween Kills

Indielieveling David Gordon Green vond het nodig om nog een vervolg te bedenken op zijn sequel/reboot van John Carpenters huiverklassieker Halloween uit 1978. Zijn eerste horroruitstap was al niet bepaald memorabel, maar dit tweede luik tart alle verbeelding. Slashericoon Michael Myers wandelt onbeschadigd uit een brandend huis en begint de bevolking van zijn geboortedorp af te slachten. Een bende losgeslagen locals neemt het recht echter in eigen handen en begint Myers zelf op te jagen.

Green tracht hier niet alleen het Halloween-concept een politieke dimensie te geven, maar slaat ook aan het ‘filosoferen’ over het kwade. Intussen moet scream queen Jamie Lee Curtis werkloos toezien. Zo’n ramp dat Greens reputatie en die van Carpenters origineel ondermijnd worden. Halloween Sucks was een toepasselijkere titel geweest.

Regie David Gordon Green
Cast Jamie Lee Curtis, Anthony Michael Hall, Will Patton
Speelduur 1u45      
Vanaf 20 oktober in de bioscoop

 

The United States vs. Billie Holiday

Lee Daniels (Precious, The Paperboy, The Butler) levert andermaal een eerder middelmatige film af. Deze Billie Holiday-biopic, gebaseerd op Johann Hari’s biografie Chasing the Scream: The First and Last Days of the War on Drugs, haalt niet eens het niveau van de recente Aretha Franklin-film Respect.

Het grote probleem is dat Daniels aan geschiedenisvervalsing doet om racisme aan te klagen. De film handelt over de jacht die de Federal Bureau of Narcotics-commissaris Harry J. Anslinger maakte op de legendarische zangeres. Volgens Daniels omdat de racistische ordehandhaver wilde beletten dat Holiday haar provocerende protestsong Strange Fruit zou zingen. Anslinger ging echter achter Holiday aan omdat hij verslaafde celebrity’s wilde aanpakken, het liedje kon hem weinig schelen. Dat Daniels daar net de kern van zijn betoog van maakt, doet de film vals klinken. Jammer voor Andra Day die een stevige Billie Holiday neerzet.

Regie Lee Daniels
Cast Andra Day, Garreth Hedlund, Trevante Rhodes
Speelduur 2u10
Vanaf 20 oktober in de bioscoo