Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

21.07.2021

Recensie-telex: Sweet Thing, Spiral & A Perfectly Normal Family

door Chris Craps

Sweet Thing

De Amerikaanse cineast Alexandre Rockwell keert na een afwezigheid van zes jaar terug met een variatie op Little Feet, de halflange film die hij met zijn twee kinderen, Lana en Nico, maakte. Lana vertolkt in Sweet Thing de dochter van zachtaardige dronkaard (Will Patton). Wanneer vaderlief niet meer in staat is te functioneren, worden Lana en haar broertje Nico bij hun moeder (Karyn Parsons, Rockwells vrouw en de moeder van Lana en Nico) gedropt. Rockwell brouwde uit deze veredelde homemovie een onvervalste liefdesbrief aan zijn kinderen en een impressionistisch zwartwitgedicht, dat overduidelijk geïnspireerd werd door de cinema van Terrence Malick en Jean Vigo. Immens charmante Amerikaanse indiecinema van het hoogste niveau, waar je niet anders dan verliefd op kan worden. Heeft zijn titel dus niet gestolen.

Regie Alexandre Rockwell
Cast Lana Rockwell, Nico Rockwell, Will Patton
Speelduur 1u31
Vanaf 21 juli in de bioscoop

Spiral: From the Legacy of Saw

In het negende deel van de Saw-franchise speelt Chris Rock de heetgebakerde politiedetective Zeke, die een copycat van Jigsaw wil klissen. Hij beseft echter al snel dat hij zelf een pion is in het gruwelijke spel van de moordenaar.  Regisseur Darren Lynn Bousman, die reeds vier Saw-delen inblikte, doopte dit luik zowel narratief als fotografisch in een opvallend Seven-bad. Dat levert een reeks akelige scènes op, die in handen van Bousman vaak zo ranzig zijn dat je er weinig plezier uit kan putten. De aanwezigheid van Rock en Samuel L. Jackson beloofde nochtans een overstap van het Saw-universum van sadistische abattoirhorror naar meer mainstreamhuiver. Maar neen: Spiral is nog altijd slecht geacteerde, misselijkmakende cinema die enkel slim wil zijn in het scheppen van gruwelijke dilemma’s. Enkel voor de fans.

Regie Darren Lynn Bousman
Cast Chris Rock, Samuel L. Jackson, Max Minghella
Speelduur 1u33
Vanaf 21 juli in de bioscoop

A Perfectly Normal Family

Thomas (Mikkel Boe Følsgaard) houdt van zijn vrouw en twee kinderen. Op een dag kondigt hij echter aan dat hij een vrouw wil worden, een geslachtsoperatie zal ondergaan en voortaan Agnete genoemd wil worden. Zijn echtgenote en oudste dochter leren daar al snel mee leven, maar de jonge Emma kan de verandering niet accepteren. Je kunt haar enigszins begrijpen: in de ogen van het onschuldige kind is het ietwat gênant als papa in vrouwenkleren en met een handtas aan de arm haar van school komt halen en doet alsof dat doodnormaal is. Hoofdreden om deze sympathieke Deense feelgoodfilm te bekijken is de jonge hoofdactrice Kaya Toft Loholt, die een ronduit indrukwekkende vertolking neerzet en zich bewijst als ster in wording.

Regie Malou Reymann
Cast Mikkel Boe Følsgaard, Neel Rønholt, Kaya Toft Loholt
Speelduur 1u33
Vanaf 21 juli in de bioscoop