Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.01.2022

Recensie-telex: Sun Children & Lingui

door Chris Craps

Sun Children

In deze Iraanse film staat Ali centraal, een twaalfjarig straatkind dat sporadisch werkt voor een plaatselijke gangster. Die beweert dat er een schat begraven ligt onder een kerkhof dat enkel bereikt kan worden via de School van de Zon, een bijzondere instelling waar men straatkinderen naar een normaal leven proberen te loodsen.

Ali is vastberaden om de schat te vinden omdat hij een onderkomen wil financieren waar hij met zijn zieke moeder kan gaan wonen. Hij schrijft zich in in de school, waar een bezorgde leraar zich over hem ontfermt. Zoals Humphrey Bogart in The Treasure of the Sierra Madre raakt de jongen echter bezeten door goudkoorts en begint hij in het geheim in de kelder van de school te graven.

De briljante vondst van regisseur Majid Majidi zit hem in die botsing tussen de Ali’s bezeten zoektocht naar de schat te en de buitenkans om langs een totaal andere weg een nieuw bestaan te vinden. De cineast snijdt ook andere thema’s aan zoals de kwestie van Afghaanse vluchtelingen in Iran, het ongemeen agressief optreden van de politie tegen straatkinderen en het gebrek aan financiële steun van de staat aan scholen voor jonge verschoppelingen.

De Iraanse versie van Los olvidados, maar dan met een portie Oliver Twist en The Wooden Horse. Een verrassing.

Regie Majid Majidi
Cast Ali Nassirian, Javad Ezzati, Tannaz Tabatabaei

Speelduur 1u39
Vanaf 12 januari in de bioscoop

 

 

Lingui

Ook vanuit Tsjaad bereikt ons in dit #MeToo-tijdperk een film die de vrouwenstrijd omarmt. Veteraan Mahamat Saleh Haroun vertelt hoe een alleenstaande moeder het opneemt tegen de regels van religie, mannen en de overheid.

Di vrouw wordt geconfronteerd met de ongewenste zwangerschap van haar dochter. Het meisje wil het kind absoluut niet houden en zou nog liever zelfmoord plegen dan het geboren te laten worden. Voor de ultraconservatieve moslimgemeenschap en de staat is abortus echter heiligschennis en een misdaad. Veel hoop is er niet voor het duo, maar een gemeenschapsgevoel zet andere vrouwen aan om hen te helpen.

Bloedeerlijke en moedige Frans-Afrikaanse cinema die een heel eenvoudig narratief brengt en niet sneller wil gaan dan dat narratief toelaat, maar dingen zegt die absoluut moeten gezegd worden.

Regie Mahamat Saleh Haroun
Cast Achouackh Abakar Souleymane, Rihane Khalil Alio, Youssouf Djaoro

Speelduur 1u27
Vanaf 12 januari in de bioscoop

Lees meer over: