09.12.2021
Recensie-telex: Sabaya, There Is No Evil, New Order & Animal
Sabaya
In deze Noorse documentaire volgen we een activist die vrouwen redt die door IS als seksslavinnen werden gebruikt. Hij gaat naar hen op zoek in Al-Hawl, een IS-vluchtelingenkamp in Syrië. Zo’n kamp binnendringen betekent een enorm risico nemen. Vooral de nachtelijke speurtochten komen dicht bij een found footage horrorfilm.
Regie Hogir Hirori
Speelduur 1u31
Vanaf 8 december in de bioscoop
There Is No Evil
Dat There Is No Evil van de Iraanse regisseur Mohammad Rasoulof vorig jaar de Gouden Beer in Berlijn ging winnen, bleek een uitgemaakte zaak van zodra hij vertoond werd. Dit drama, bestaande uit vier kortfilms, stak met kop en schouders boven de rest van de competitiefilms uit. De film begint met een heel banale, bijna saaie situatie van een man die zijn dagelijkse routine begint. Daarna volgt er wel een enorme verrassing. Dat eerste verhaal zet de toon voor de andere kortfilms die allemaal over de Iraanse rechtpleging via wrede executies gaan. Het tweede filmpje is een regelrechte thriller, het derde en het vierde verhaal moeten het meer hebben van sfeerschepping en personages. Na de eindgeneriek laat de film je niet snel los. Die enorme impact is helaas niet ontsnapt aan de aandacht van de Iraanse overheid, want de film werd verboden en Rasoulof zit momenteel in de cel. Zeer sterke politieke cinema.
Regie Mohammad Rasoulof
Cast Kaveh Ahangar, Mahtab Servati, Baran Rasoulof
Speelduur 2u30
Vanaf 8 december in de bioscoop
New Order
In de nieuwe controversiële film van de Mexicaan Michel Franco wordt geschetst hoe een opstand van de laagste klassen in Mexico leidt tot een staatsgreep van het leger. De film begint met een huwelijksfeest in een villa dat ‘verstoord’ wordt door een vroegere bediende. De man komt geld vragen voor de operatie van zijn vrouw, maar de ouders van bruid Marianne vertellen hem om op te hoepelen. De jonge vrouw is echter als enige bereid om hem helpen. Niet lang daarna valt een wilde bende, geholpen door opstandige bedienden, de villa binnen om te moorden en te plunderen. Marianne ontsnapt aan de invasie, maar wordt opgepakt door het leger.
Op zijn karakteristieke afstandelijke manier schetst Franco hier een futuristisch verhaal dat er geen is. De enorme kloof tussen de sociale klassen, de moorden, de martelingen en de corruptie zijn immers typisch voor het Mexico van vandaag. Dit gruwelijke portret werd hem echter in zijn thuisland niet in dank aanvaard. Franco raakte een zeer gevoelige snaar door een raciaal onderscheid te maken tussen de verschillende klassen en de opstandelingen van indiaanse origine als een wraakzuchtige horde voor te stellen. Ook zijn beschuldigingen aan het adres van de rijke klasse – die collaboreert met het leger, waardoor die klasse zichzelf lijkt te vernietigen – viel niet in goede aarde. De haat tegen de film heeft vooral te maken met het feit dat Franco, zoals een Haneke, alles kil registreert en geen emoties toont via beeldvoering of geluid. De meest eerlijke manier om het huidige Mexico voor te stellen.
Regie Michel Franco
Cast Naian Gonzalez Norvind, Diego Boneta, Patricia Bernal
Speelduur 1u28
Vanaf 8 december in de bioscoop
Animal
De Franse regisseur en activist Cyril Dion nam twee tieners en mede-activisten Bella Black en Vipulan Puvaneswaran mee op een reis rond de wereld om meer te weten te komen over biodiversiteit, de relatie tussen mens en dier en de klimaatproblematiek. Dion laat de jongeren zelf vragen stellen aan beroemde wetenschappers, maar ook aan een politicus, een konijnenkweker en een advocaat-activist. De documentaire heeft weinig nieuwe dingen te vertellen, maar als er een film is die kinderen tussen 8 en 16 jaar rechtstreeks aanspreekt over de milieuproblematiek is het Animal wel. Een prent die zou moeten vertoond worden in alle Belgische scholen.
Regie Cyril Dion
Cast Bella Lack, Vipulan Puvaneswaran, Jane Goodall
Speelduur 1u45
Vanaf 8 december in de bioscoop