Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

19.09.2023

Recensie-telex: Le livre des solutions & Acide

door Chris Craps

Le livre des solutions

Een regisseur (Pierre Niney) meent dat hij een meesterwerk heeft gemaakt, maar zijn producenten vinden dat ze een film die langer dan vier uur duurt niet kunnen uitbrengen. Bovendien begrijpen ze niets van de plot. De regisseur steelt de opnames dan maar en trekt met zijn monteur naar het huis van zijn tante in een onooglijk dorpje. Tijdens het nieuwe montageproces vergeet hij echter zijn pillen te nemen en begint hij volledig te flippen.

Be Kind Rewind-regisseur Michel Gondry schetst met een flinke dosis overdrijving zijn moeilijke ervaringen tijdens de productie van een van zijn films. Zoals je van hem kon verwachten, rijgt hij de maffe scènes aan mekaar. Zo besluit het hoofdpersonage als leek om zelf een orkest te dirigeren zonder partituur voor zijn filmscore. Het resultaat is soms idioot, soms grappig, soms maf en soms irritant. Je moet Le livre des solutions dus zeker uitproberen als je van knettergekke komedies houdt. Alleen spijtig dat Gondry alles goedkeurt wat zijn alter ego, een narcistische dictator die zich een artistiek genie waant, uitspookt. Hij maakt immers kunst!

Regie Michel Gondry
Cast Pierre Niney, Blanche Gardin, Sting
Speelduur 1u42
Vanaf 20 september in de bioscoop

Acide

In een nabije toekomst regent het zwavelzuur. Tijdens zo’n storm probeert een arbeider (Guillaume Canet) met zijn ex-vrouw en dochter het noorden van Frankrijk te doorkruisen om zoBelgië te bereiken. Maar auto’s zijn maar korte tijd bestand tegen de wel heel zure regen, rivieren bevatten nog amper water en drassige bossen zijn levensgevaarlijk om te betreden.

Gebaseerd op zijn uitstekende kortfilm heeft regisseur Just Philippot een zeer degelijke, spannende en compromisloze B-rampenfilm gemaakt, die herinneringen oproept aan War of the Worlds van Spielberg. De moeite waard als je van het genre houdt en/of als je wilt weten wat ons misschien te wachten staat.

Regie Just Philippot
Cast Guillaume Canet, Lætitia Dosch, Marie Jung
Speelduur 1u39
Vanaf 20 september in de bioscoop

Lees meer over: