Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

28.12.2022

Recensie-telex: Falcon Lake & Joyland

door Chris Craps

Falcon Lake

De Canadese actrice en voormalige weervrouw Charlotte Le Bon maakt haar regiedebuut met een bioscoopbewerking van de graphic  novel  Une sœur van Bastien Vivès. Niet dat je ook maar even vermoedt dat dit een adaptatie van een bestaand werk is, want het verhaaltje is bijzonder mager.

Bastien is een Franse jongen van dertien die op vakantie is in de Canadese wouden rond Quebec. Hij ontmoet er de zestienjarige Chloé, de dochter van een vriendin van zijn moeder.  Het meisje leeft in haar eigen wereld en beseft niet meteen dat ze een enorme indruk maakt op de puberende Bastien.

Falcon Lake gaat over opgroeien, seksualiteit, identiteit en het afsterven van de kinderjaren.  Zo zijn er echter duizenden films die meer gelaagd zijn en meer impact sorteren. Le Bons regiedebuut is best sympathiek, maar te gemakkelijk en te weinig origineel om in haar een cineaste met potentieel te zien.

>>Klap

De Canadese actrice Charlotte Le Bon koos het verhaal van een puber die tijdens een vakantie in Canada verliefd wordt op een iets ouder meisje als basis voor haar regiedebuut. Voor de fans van de cinema van Fien Troch.

Regie Charlotte Le Bon
Cast Joseph Engel, Sara Montpetit, Monia Chokri
Speelduur 1u40
Vanaf 28 december in de bioscoop


Joyland

Je verwacht een film zoals Joyland niet meteen uit een land als Pakistan, maar dit drama bewijst dat er binnen die cultuur vernieuwende krachten zijn.

Debuterend regisseur Saim Sadiq vertelt over de evolutie van de gehuwde Haider. In de ogen van zijn conservatieve vader is hij een mislukkeling die niet eens een geit kan slachten. Erger nog: hij kan geen job houden waardoor hij huisman is geworden. Dan vindt hij toch werk in een ‘erotische’ nachtclub in Lahore en ontmoet iemand die zijn leven zal veranderen.

Zeer degelijk geacteerd en sfeervol met zowel grappige als droevige momenten. Het thema had op een agressievere manier uitgebeeld kunnen worden, maar Sadiq tracht een conservatiever publiek nooit te choqueren. In Punjab mag de film helaas niet vertoond worden.

>>Klap

Debuterend regisseur Saim Sadiqs zoektocht van een gehuwde man naar zijn identiteit opent een venster naar een Pakistaanse cinema zonder oogkleppen. Een Zuid-Aziatische Moonlight

Regie Saim Sadiq
Cast Ali Junejo, Rasti Farooq, Alina Khan
Speelduur 2u06
Vanaf 28 december in de bioscoop

Lees meer over: