Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.11.2019

Recensie-telex: Cleo, Proxima & Last Christmas

door Chris Craps

Cleo

Dit verdienstelijke debuut van Eva Cools schetst het leven van de zeventienjarige Cleo, die beide ouders verloren heeft in een auto-ongeluk. Ze stort zich in het nachtleven waar ze de dertiger Leos (Roy Aernouts) ontmoet. Hij duikt te pas en te onpas en Cleo wordt verliefd op hem, maar hij draagt een geheim met zich mee. De interessante structuur van dit drama zorgt ervoor dat je je nooit verveelt, maar Cleo werkt vooral dankzij de stevige vertolking van Anna Franziska Jäger. De kindactrice uit My Queen Karo heeft zich her tot een echte rising star ontpopt.

Regie Eva Cools
Cast Anna Franziska Jäger, Roy Aernouts, Yolande Moreau
Speelduur 1u50
Vanaf 27 november in de bioscoop

Proxima

Kan een moeder zich concentreren op haar job als astronaut wanneer haar dochter geen vrede neemt met het feit dat mama haar leven waagt? Dat is de premisse die Maryland-cineaste Alice Winocour uitwerkt in deze psychologische sciencefictionfilm, waarin bijna geen fictie te bespeuren valt. Eva Green levert een van haar beste vertolkingen af als de astronaute die zich voorbereidt op een ruimtereis, maar uit haar concentratie wordt gehaald door dochterlief, die als achtjarige haar moeder meer dan ooit nodig heeft. Winocour neemt haar tijd, maar eens het conflict losbarst, ben je helemaal mee. De cineaste wijkt bovendien nooit van haar thema af ten voordele van het spektakel. Proxima moet ook de eerste film zijn waarin seksisme onder astronauten ter sprake komt. Bescheiden maar degelijk.

Regie Alice Winocour
Cast Eva Green, Matt Dillon, Sandra Hüller
Speelduur 1u47
Vanaf 27 november in de bioscoop

Last Christmas

Hoe sympathiek en intelligent Emma Thompson ook is, er valt geen goed woord te vertellen over deze ridicule kerstromance die ze samen met haar echtgenoot Greg Wise schreef. Emilia Clarke speelt een prettig gestoorde twintiger die verliefd wordt op een jongeman (Henry Golding) die op de meest romantische momenten het hazenpad kiest. Jawel, er volgt een ‘verrassende’ wending die niet alleen vrij voorspelbaar , maar ook extreem vergezocht is. Veel erger is dat de film op geen enkel moment grappig is en dat de romance niet werkt. Doe mij nog maar eens Bad Santa.

Regie Paul Feig
Cast Emilia Clarke, Henry Golding, Emma Thompson
Speelduur 1u43
Vanaf 27 november in de bioscoop

Lees meer over: