Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.12.2021

Recensie-telex: A Hero, Riders of Justice, Bittersweet Sixteen, Sing 2, Le fabuleux destin d’Amélie Poulain

door Chris Craps

A Hero

De hyperintelligente Asghar Farhadi steekt in zijn complexe verhalen steevast subtiele kritiek op het regime in Iran. Dat is in A Hero niet anders. Antiheld van dienst is Rahim, een man die in de gevangenis zit omdat hij zijn schuld niet kon terugbetalen. Hij krijgt twee dagen penitentiair verlof en hoopt dat de schuldeiser zijn klacht zal laten vallen als hij een deel van zijn schuld terugbetaalt. De vrouw met wie hij hoopt te trouwen heeft immers een zak met gouden geldstukken gevonden. Doordat het nieuws op sociale media een eigen leven begint te leiden, moet Rahim zich in zoveel bochten wringen dat zijn reputatie nog meer deuken krijgt. Farhadi schept een universeel personage waarin iedereen zich zal herkennen en die je absoluut een tweede kans zou geven. Het systeem en de maatschappij lijken daar echter anders over te denken. Een van de toppers van het jaar.

Regie Asghar Farhadi
Cast Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh, Alireza Jahandideh
Speelduur 2u07
Vanaf 22 december in de bioscoop 

 

Riders of Justice

De soldaat Markus (Mads Mikkelsen) verliest zijn vrouw in een bomaanslag. Twee nerds beweren dat de aanslag het werk is van de motorbende Riders of Justice. Markus sluit zich min of meer aan bij de groep die zich rond het duo heeft gevormd. Alle leden kampen echter met psychologische problemen, waaronder Markus die last heeft van plotse woede-uitbarstingen. Dat klinkt allemaal heel ernstig, maar de bejubelde Deense regisseur Anders Thomas Jensen (Men & Chicken) maakt er een heerlijke zwarte komedie over solidariteit tussen underdogs van. Mikkelsen laat zijn charisma van het doek spatten en toont nogmaals zijn enorm talent.  

Regie Anders Thomas Jensen
Cast Mads Mikkelsen, Nicolaj Lie Kaas, Nicolas Bro
Speelduur 1u56
Vanaf 22 december in de bioscoop 

 

Bittersweet Sixteen

Na Red Sandra komt de zestienjarige Anna Verheyen naast papa Jan Verheyen en mama Lien Willaert in de regiesofa zitten voor een pretentieloze tienerkomedie over pestgedrag op school. Het hoofdpersonage is de humaniorastudente Lotte die onheus behandeld wordt door haar klasgenote Astrid. Wanneer Lottes mama aankondigt dat ze gaat scheiden omdat ze verliefd is geworden op een vrouw, is het meisje stomverbaasd. De grond onder haar voeten zakt echter helemaal weg wanneer blijkt dat de nieuwe geliefde de mama van Astrid is. Een Vlaamse Mean Girls met hier en daar wat American Pie-humor.

Regie Anna Verheyen, Jan Verheyen, Lien Willaert
Cast Yana Steenhout, Ninalotte Roose, Tine Embrechts
Speelduur 1u43
Vanaf 22 december in de bioscoop 

 

Sing 2

Het concept van deze uitzinnige animatiekomedie is uiteraard identiek aan dat van het origineel: allemaal beestjes die dansen op bekende popsongs of ze zelf kwelen. Het resultaat had barslecht kunnen zijn, maar de animatie is meer dan behoorlijk en sommige grappen zijn beslist geïnspireerd.

Regie Garreth Jennings
Cast Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Scarlett Johansson
Speelduur 1u52
Vanaf 22 december in de bioscoop 

 

Le fabuleux destin d’Amélie Poulain

Naar aanleiding van zijn twintigste verjaardag van krijgt de grootste hit van Jean-Pierre Jeunet een rerelease. Deze feelgoodmovie blijft nog steeds flink overeind. Het verhaal over een jongedame die voor iedereen goed wil doen, maar zichzelf vergeet, mag dan ver van de harde Franse realiteit van vandaag staan, het camerawerk van Bruno Delbonnel, de muziek van Yann Tiersen en een kwetsbare Audrey Tautou tillen dit sprookje op tot perfect escapisme.

Regie Jean-Pierre Jeunet
Cast Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus
Speelduur 2u03
Vanaf 22 december in de bioscoop