Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

06.12.2017

Recensie Suburbicon

door Chris Craps

George Clooney en de gebroeders Coen zijn al jaren goede maatjes en delen een liefde voor zwarte humor. Het is dus geen verrassing dat Clooney een oud script van Joel en Ethan oppikte om er iets nieuws mee te doen.

De Coens schreven Suburbicon in 1986, een paar jaar na hun debuut Blood Simple. Tot een film kwam het nooit, maar een aantal verhaalelementen verwerkten ze later in Fargo. De plot draait rond brave burger Gardner (Matt Damon) die twee idioten inhuurt om een misdaad te plegen, om het geld van een levensverzekering op te kunnen strijken. William H. Macy’s personage doet iets gelijkaardigs in Fargo, maar in tegenstelling tot de meedogenloze Gardner gaat het daar om een intrieste sukkel.

Clooney en zijn partner in crime Grant Heslov behielden het originele verhaal grotendeels, maar situeerden het in een blanke wijk in 1957 en injecteerden een nevenplot over een zwarte familie die daar komt wonen. De inspiratie voor dit tweede verhaal komt uit een documentaire over de Afro-Amerikaanse familie Myers die belegerd werden door agressieve buren nadat ze een huis kochten in een blanke wijk.

Dat Clooney geen film louter over de Myers heeft gemaakt, heeft waarschijnlijk te maken met zijn vrees om over te komen als een blanke zedenpreker die het opneemt voor zijn zwarte medemens. En daar had hij zeker gelijk in. De kritiek die Kathryn Bigelow heeft moeten slikken omdat zij als blanke vrouw Detroit had gemaakt, bewijst dat.

Maar Clooney is hier wel extreem voorzichtig. De plots kruisen elkaar slechts in de laatste scène. Zo moet de toeschouwer zelf oordelen wat de verhalen met elkaar te maken hebben. Een van de evidentste conclusies is dat de blanke gemeenschap nooit haar eigen troebele geweten onder de loep heeft genomen, maar sinds de Burgeroorlog altijd wel de Amerikaanse zwarten met de vinger heeft gewezen als oorzaak van veel problemen.

Dat is misschien geen wereldschokkende vaststelling, maar Clooney vond dat het nog maar eens gezegd moest worden, zij het dan in een pretentieloze misdaadfilm. Want dat is Suburbicon in de eerste plaats: leuk kijkvoer en van een hoger niveau dan wat we tegenwoordig uit Hollywood in onze maag gesplitst krijgen.

>>Klap

George Clooney kruipt in de regiestoel voor een politieke satire waarin angst en verwarring onstaan wanneer een zwart gezin in een blanke buurt komt wonen. Het is geen toeval dat je af en toe aan Fargo zal denken. De Coens schreven immers mee aan het scenario.

Regie George Clooney
Cast Matt Damon, Julianne Moore, Oscar Isaac
Speelduur 1u45
Vanaf 6 december in de bioscoop