Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.12.2017

Recensie Paddington 2

door Chris Craps

Veel zin had ik niet om deze sequel van Paddington te bekijken. De eerste film was een best leuke kinderfilm, die niet vervelend was voor de ouders. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat een overbodige sequel het origineel verpest. Verrassing! Paddington 2 is beter, veel beter, dan zijn voorganger.

Regisseur-scenarist Paul King, die vooral zijn sporen verdiende met komische theatershows en televisieseries als The Mighty Boosh en Come Fly with Me, was zo slim om het sentiment drastisch te verminderen en het slapstickgehalte te verhogen. Die beslissing maakt van Paddington 2 meer een familiefilm dan een kinderfilm.

Een andere troef is het geweldige idee om Paddington uit zijn vertrouwde omgeving weg te halen en in de gevangenis te steken. Het brave beertje wordt immers beschuldigd van de diefstal van een boek. De echte dief is echter de narcistische acteur Phoenix Buchanan (Hugh Grant) die ontdekt heeft dat het boek een schattenkaart bevat. In de gevangenis weet Paddington ondertussen de harten van de boeven te veroveren, en dan vooral dat van een gevreesde kok (Brendan Gleeson). Daardoor verandert hij in een Steve McQueen-achtige figuur, klaar voor zijn great escape.

Het wordt snel duidelijk dat King de mosterd haalde bij Blake Edwards en de slapstick van zijn The Pink Panther-films. De potsierlijke verkleedpartijen van Buchanan zijn zonder twijfel schatplichtig aan die van Clouseau in The Pink Pather Strikes Again. Grant is overigens een zeer geestige slechterik. Zijn extreme ijdelheid drijft het verhaal en zorgt voor veel grappen die doel treffen.

Paddington 2 levert zoveel onschuldige fun op dat je nooit stilstaat bij het feit dat dit een extreem klassieke film is, waarin echt slechte mensen niet bestaan. Maar omdat King zijn job zo goed doet, duld je dit extreem conservatieve wereldbeeld. Voor eventjes toch.

>>Klap

In zijn tweede avontuur belandt beertje Paddington door toedoen van een narcistische acteur (Hugh Grant) in de gevangenis. Daar verwamt hij harten, kleurt hij uniformen en maakt hij confituur. Een familiefilm gekruid met The Pink Panther –achtige slapstick.

Regie Paul King
Cast Ben Whishaw, Hugh Grant, Brendan Gleeson
Speelduur 1u43
Vanaf 6 december in de bioscoop