Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

02.07.2019

Recensie Spider-Man: Far From Home

door Chris Craps

Na Avengers: Endgame leek een degelijke nieuwe MCU-aflevering een mission: impossible. Je kunt immers onmogelijk tippen aan die duizelingwekkende dosis hoogtepunten. Maar Marvel Studios-opperhoofd Kevin Feige en de zijnen hebben het slim gespeeld: Spider-Man: Far From Home werkt als een coda op Endgame, maar staat tegelijk op zichzelf en relativeert zichzelf dankzij een overheersende high school comedy vibe.

Peter Parker (Tom Holland) wordt hier met een geestig dilemma opgezadeld: hij wil tijdens een schoolreis naar Europa het hart van zijn vlam MJ (Zendaya) veroveren. Maar probeer dat maar eens terwijl je te maken krijgt met een onverwachte concurrent én S.H.I.E.L.D.-baas Nick Fury (Samuel L. Jackson) die om de haverklap komt emmeren dat je de wereld moet redden. Peter volgt zijn libido en geeft de verantwoordelijkheid door aan Mysterio (Jake Gyllenhaal), een andere superheld afkomstig van een andere versie van de Aarde.

De ernst die Black Panther en de tweede helft van Captain Marvel zo saai maakte, is hier slechts in een paar scènes te bespeuren. Voor de rest kiest Spider-Man: Far From Home hetzelfde pad als Iron Man 3, eentje van veel onschuldige humor en hilarische over the top-situaties. De scène waarin Parker zijn romantische tegenstander probeert uit te schakelen, is nu al een klassiek MCU-moment, wat nog maar eens bewijst dat humor het enige middel blijft om het superheldengenre overeind te houden.

Een andere slimme ingreep heeft te maken met de slechteriken. Door een vernuftige draai te geven aan de obligate maar doodsaaie duels tussen quasi onsterfelijke wezens belandt dit Spidey-avontuur onverwacht op een metaniveau – een wat cryptische omschrijving om spoilers te vermijden.

Conclusie: Spider-Man: Far From Home is misschien wel de beste popcornfilm van de zomer: grappig, pretentieloos en zonder overbodig geweld.

>>Klap

In MCU-aflevering 23 aka de tweede Spider-Man-solofilm met Tom Holland in de titelrol tracht Peter Parker tijdens een schoolreis naar Europa het hart van zijn vlam te veroveren, terwijl hij ook nog eens de wereld moet redden. Steunt stevig op de romcom- en high school-genreconventies en is lichtjes geïnspireerd op platvloerse komedies zoals Eurotrip en National Lampoon’s European Vacation.

Regie Jon Watts
Cast Tom Holland, Jake Gyllenhaal, Zendaya
Speelduur 2u09
Vanaf 3 juli in de bioscoop