Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.05.2018

Recensie Solo: A Star Wars Story

door Steven Tuffin

Het zijn troebele tijden, ook voor Star Wars-fans. Het nieuws dat de populaire scifisaga voortgezet zou worden onder het geroutineerde oog van Hollywoodproducente Kathleen Kennedy werd aanvankelijk op gejuich onthaald, maar na twee Episodes en een eerste spin-off beginnen zelfs de rabiaatste fans te kampen met franchise fatigue. Dat Rogue One en deze Han Solo-ontstaansgeschiedenis gebukt gingen onder duizelingwekkende productieproblemen, zorgde voor nog meer intergalactisch glansverlies.

Dat laatste past ironisch genoeg bij Solo, de eerste Star Wars-film waarin noch Jedi Master, noch Sith Lord zijn krachten tentoonspreidt. We maken kennis met een jonge Han (Alden Ehrenreich) die samen met zijn liefje Qu’ira (Emilia Clarke) op een gure planeet opgroeit. Na een tragische ontsnappingspoging belandt de smokkelaar in spe op de frontlinie van een van de vele oorlogen die The Empire voert in de galaxy far, far away en komt hij in contact met een dievenbende die wordt aangevoerd door de charismatische Beckett (Woody Harrelson).

Het gebrek aan Force-achtige ingrepen maakt Solo tot een brok pulp fiction die meer gemeen heeft met de B-films waardoor George Lucas zich liet inspireren toen hij aan A New Hope begon dan met zijn eigen Skywalker-saga. Of dit een compliment is, moet iedereen voor zichzelf uitmaken. In mijn ogen gaat het alleszins om de evenwichtigste Star Wars-film sinds Disney de franchise overnam.

Ditmaal geen déjà vu-momenten à la The Force Awakens, noch het soort pieken-en-dalencinema dat Rogue One en The Last Jedi waren. Te verwachten momenten zoals de eerste kennismaking met Chewbacca, vroege tochtjes met de Millennium Falcon en de entree van Lando Calrissian (Donald Glover) worden vermengd met moreel troebele spaghettiwesternachtige intriges, het uitgesproken kleurenpalet van topcameraman Bradford Young en subtiele knipogen naar gebeurtenissen (en kostuums) uit de originele trilogie.

Helemaal ophemelen kan ik deze mix van Return of the Jedi en Rogue One echter niet. Daarvoor maakt slechterik Dryden Vos (Paul Bettany) te weinig indruk, is de regie van Ron Howard te tandeloos en ben je het merendeel van de gebeurtenissen al vergeten nog voor je de zaal bent uitgewandeld. Veel balans, weinig Force, dus.

>>Klap

De tweede Star Wars-spin-off zoomt in op de ontstaansgeschiedenis van de legendarische ruimtesmokkelaar Han Solo. Een vakkundig gemaakte scifiblockbuster die het midden houdt tussen Return of the Jedien Rogue One.

Regie Ron Howard
Cast Alden Ehrenreich, Emilia Clarke, Woody Harrelson
Speelduur 2u15
Vanaf 23 mei in de bioscoop